Mramorová buchta z plechu s nádherným vzorem

Mramorová buchta je naprostá klasika, kterou si všichni pamatujeme z našeho dětství. Možná už jste si na ni dlouho nevzpomněli, ale je na čase ji udělat i pro svou rodinu nebo jen pro sebe. Připomenete si časy s maminkou nebo babičkou v kuchyni a své oblíbené chutě na jednom talíři. Na výrobě pochopitelně není nic těžkého a těsto bude hotové během pár minut.

Reklama

Co budete potřebovat?

Všichni asi víme, co patří do tohoto receptu. Nic vás nepřekvapí, ale měli byste postupovat krok za krokem při samotné přípravě, protože jinak nezískáte správně nadýchané těsto. A velkou výhodou je, že na tento recept nepotřebujete váhu. Na odměřování surovin vám stačí jen lžíce. Na výrobu si připravte:

  • vejce – 5 ks,
  • cukr – 14 lžic,
  • mouka – 14 lžic,
  • mléko – 14 lžic,
  • olej – 12 lžic,
  • prášek do pečiva – 1 balíček,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • kakaový prášek – 2 lžíce.
Shutterstock

Pracovní postup

Ve velké míse šlehejte žloutky s cukrem, dokud nezískáte světlou pěnu. Za stálého míchání přidejte olej a mléko. Poté pomalu přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. V jiné míse si vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a velmi jemně vmíchejte do již připraveného těsta. Udělejte to krouživým pohybem, aby se bílky rovnoměrně zapracovaly do těsta. Polovinu těsta nalijte do plechu vymazaného máslem a vysypaného moukou.

Druhou polovinu zatím nechte v míse. Přidejte do ní kakaový prášek a důkladně promíchejte. Tmavou směs nalijte na světlou směs a promíchejte vidličkou nebo špejlí. V tuto chvíli můžete na povrchu udělat zajímavé tvary, které budou po upečení vypadat nádherně. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte po dobu 25 minut, nebo dokud nebude těsto hotové. Zkontrolujte ho špejlí a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ho jemně poprašte moučkovým cukrem a pochutnejte si!

Shutterstock

Tipy pro dokonalou buchtu

Nechcete-li dělat zcela tradiční recept a rádi byste klasickou bábovku pozvedli na další úroveň, můžete to udělat poměrně snadno. Přidejte do těsta trochu kůry z čerstvého citronu. Nezapomínejte také použít kvalitní kakaový prášek, ideálně holandské kakao. Čím kvalitnější bude, tím lepší chuť si užijete a také je zdravější. Do tmavé směsi buchty můžete také přidat nasekané ořechy nebo čokoládové lupínky. Tím výsledný dezert ozvláštníte a pochutnáte si ještě více.

Zdroj: kuhinja-zdravlje.xyz

Reklama