Drobné sušenky jsou ideální k odpolední kávě nebo jen tak na chuť. Pochutnají si na nich děti i dospělí, a jestli milujete hořkou čokoládu, rozhodně je musíte vyzkoušet. Recept je velmi jednoduchý, připravíte je za chvilku a pravděpodobně je také sníte za chvilku. I přesto se vám vyplatí, protože z uvedeného množství surovin získáte poměrně hodně sušenek. Záleží jen na tom, jak velké si je uděláte. Podívejme se, jak na tento chutný recept.
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácích sušenek nepotřebujete nic složitého. Připravte si:
- 135 gramů hořké čokolády,
- 200 gramů másla (nebo margarínu),
- 250 gramů cukru,
- 3 celá vejce,
- 130 ml mléka,
- vanilkový extrakt podle chuti,
- 500 gramů mouky,
- 100 gramů kakaového prášku,
- 16 gramů prášku do pečiva.
Z tohoto množství získáte asi 50 sušenek, což vám alespoň na pár dní vydrží. A za výrobu takového množství sušenek zaplatíte minimální částku, když si je vyrobíte doma.
Pracovní postup
Hořkou čokoládu rozpusťte s máslem a pomocí metličky přidávejte postupně cukr. Počkejte, než se cukr rozpustí. Potom do čokoládové směsi přidejte vejce, mléko a vanilkový extrakt. Budete mít k dispozici vláčné těsto, které musíte uložit na 1 až 1 ½ hodiny do lednice. Potom předehřejte troubu na 180 stupňů a můžete se pustit do druhé poloviny tohoto receptu na sušenky z hořké čokolády. Nyní vás čeká ta zábavná část, kdy budete tvarovat samotné sušenky.
Do dvou misek si připravte cukr krystal a moučkový cukr. Z připraveného těsta tvarujte kuličky asi o velikosti 3-4 centimetry. V první řadě je obalte v krupicovém cukru a potom v moučkovém cukru. Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte po dobu 15-20 minut. Než je uskladníte do krabičky nebo skleněné nádoby, nechte je důkladně vychladnout na pokojovou teplotu. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: rupanerkonyha.hu