Domácí dorty nejen vypadají nádherně, ale také chutnají naprosto dokonale. Na rozdíl od kupovaných nebudou tak těžké ani tučné. A nezáleží na tom, jestli jste už nějaký připravovali nebo ne. Tento recept zaručeně zvládnete a pochutnáte si na krásném, kokosovém dezertu.
Co budete potřebovat?
Na výrobu potřebujete poměrně hodně ingrediencí, protože musíte vyrobit piškot a dva druhy krémů. Ale se vším si snadno poradíte. Na čokoládový krém si připravte:
- mléko – 500 ml,
- vaječné žloutky – 3 ks,
- cukr – 80 gramů,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- kukuřičný škrob – 40 gramů,
- čokoláda – 100 gramů,
- máslo nebo margarín – 200 gramů.
Na piškot:
- vejce – 4 ks,
- cukr – 4 lžíce,
- mouka – 3 lžíce,
- kakaový prášek – 2 lžíce,
- prášek do pečiva – špetka,
- sůl – špetka.
Na kokosový krém:
- smetana ke šlehání – 300 ml,
- vanilkový cukr – 2 balíčky,
- moučkový cukr – 60 gramů,
- sýr mascarpone – 250 gramů,
- smetanový sýr – 300 gramů,
- kokos – 70 gramů.
Pracovní postup
Na piškot smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a kakao. V samostatné misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Do žloutků přidejte moučnou směs, promíchejte, přidejte bílky a znovu promíchejte. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 25 minut. Vychladlý piškot rozkrojte na dvě stejné části. Na čokoládový krém vyšlehejte žloutky, cukr a vanilkový cukr do pěny.
Přidejte škrob, 200 ml mléka a promíchejte. Zbytek mléka přiveďte k varu, poté ho odložte stranou a přidejte připravenou směs. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Krém zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout. Nakonec přidejte máslo o pokojové teplotě a promíchejte. Na kokosový krém smíchejte smetanový sýr, mascarpone, oba cukry a smetanu. Vše vyšlehejte, dokud nezískáte krém, přidejte kokos a promíchejte.
Sestavení dortu
První část piškotu položte do nádoby s boky. Naneste na ni polovinu kokosového krému a poté polovinu čokoládového krému. Oba vyhlaďte pomocí stěrky. Krémy zakryjte druhou částí piškotu. Nyní naneste zbytek kokosového a čokoládového krému. Vršek dortu zasypte nastrouhaným kokosem. Vložte formu s dortem do lednice a nechte ho tam důkladně ztuhnout. Dobrou chuť!