Nakládat hroznové víno není zrovna tradiční, ale chutnají tak velmi dobře. Nyní začíná období, kdy nám dává příroda mnoho pokladů. Musíte si jich vážit a zpracovat je tak, abyste si na nich pochutnali i během zimních měsíců. Hroznové víno je velmi zdravé a chutné. Když ho konzervujete, začne chutnat jako olivy, ale udrží si své zdravotní benefity. Jak ho správně konzervovat?
Co budete potřebovat?
Stejně jako na mnoho dalších zavařených druhů ovoce a zeleniny nepotřebujete téměř nic. Klíčové jsou sterilizované sklenice a víčka, protože to vám zajistí dlouhou trvanlivost. V případě, že budou znečištěné, budou se uvnitř množit bakterie a obsah sklenic se zkazí. Kromě toho vám postačí jen pár dalších ingrediencí na to, abyste si v zimě vychutnali hroznové víno:
- zelené hrozny – 1 kg,
- čistá voda – 800 ml,
- ocet – 100-110 ml,
- cukr – 200 gramů,
- mořská sůl – 50 gramů,
- mletá skořice – ½ lžičky,
- celý černý pepř – 5 kuliček,
- nové koření – 3 gramy,
- bobkový list – 1 ks,
- celý hřebíček – 4-5 ks,
- celý koriandr – pár kuliček.
Pracovní postup
Hroznové víno musíte oddělit od větviček a důkladně opláchnout pod tekoucí vodou. Vyberte jen plody, které nejsou příliš velké a nejsou poškozené. Potom jimi naplňte sterilní a suché sklenice. Poté si uvařte sirup. Vodu nalijte do hrnce, přiveďte ho k varu a přidejte cukr, sůl, skořici, ocet, černý pepř a nové koření, hřebíček, bobkový list a pár kuliček koriandru. Nechte tuto směs vařit a počkejte, než se rozpustí cukr. Právě u cukru to bude trvat nejdelší dobu.
Tento sirup nalijte do sklenic s hrozny. Všechno musíte ihned uzavřít sterilními víčky a otočit dnem vzhůru. Zakryjte sklenice dekou nebo utěrkami a nechte je takto vychladnout. To je všechno, co musíte udělat pro konzervaci hroznového vína. Poté je skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Tímto způsobem vám vydrží až do zimy a potom si na nich můžete pochutnat. Výsledek bude chutnat podobně jako olivy. Jestli je máte rádi, nakládané hrozny vám budou jistě chutnat.
Zdroj: poshepky.com