Nejlepší 2 recepty na domácí chléb, který musíte ochutnat!

Domácí chléb chutná mnohem lépe než z obchodu, můžete s ním úžasně experimentovat, a navíc je mnohem levnější. To je jen pár důvodů, které lidi vedou k pečení vlastního pečiva. Váš domov navíc bude nádherně vonět, což si užije každý (možná i sousedi). Základem každého dobrého chleba je mouka, droždí a správné kynutí. Podívejme se hned na dva recepty.

Žitný chléb

Chléb z žita obsahuje mnoho vitamínů (K, B1, B6 a další) a patří mezi nejoblíbenější u všech lidí. Připravit si ho můžete i ve své kuchyni. Bude vám zajisté chutnat mnohem více než chleba z obchodu a navíc není vůbec drahý. Na tento recept nepotřebujete kvásek, postačí vám jen droždí. Na výrobu si připravte:

  • žitná mouka – 800 gramů,
  • voda – 400 gramů,
  • sušené droždí – 10 gramů,
  • sůl – 1 lžička,
  • olej.
Shutterstock

Prosejte mouku, přidejte vodu, droždí a sůl. Těsto míchejte, dokud se nezapracují všechny suroviny. Vložte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice. Tam ho nechte 16 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby do vyndejte, položte těsto na pomoučenou plochu a nechte 3 minuty odpočívat. Poté ho upečte na 250 stupňů v předehřáté troubě po dobu 40 minut v zakryté nádobě a dalších 15 minut v odkryté formě.

Čtěte také: Recept na úžasný banánový pudink, který musíte zkusit!

Shutterstock

Pšeničný chléb

Dalším oblíbeným pečivem je pšeničné pečivo. Chléb bude chutnat skvěle a vnitřek zůstane nádherně jemný a nadýchaný. Postup je velmi jednoduchý a postačí vám jen šest ingrediencí, abyste získali naprosto dokonalý chléb. Na výrobu si připravte:

  • pšeničná mouka – 1 ½ kg,
  • droždí – 25 gramů,
  • rostlinný olej – 50 gramů,
  • cukr – 1 lžíce,
  • sůl – 1 lžička,
  • voda – 1 litr.

Smíchejte vroucí vodu s droždím, přidejte mouku, olej, sůl a cukr. Nechte si na straně jeden hrnek mouky. Z těsta vytvořte kouli a pracujte na těstě dalších 10 minut. Mísu potřete olejem, vložte do ní těsto a zakryjte fólií. Plech vymažte olejem a vytvarujte těsto. Těsto položte na plech, zakryjte alobalem a nechte 1 hodinu na teplém místě. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte 60 minut.

Zdroj: tudasfaja.com