Zevšedněli vám všelijaké moučníky a hutné kynuté buchty s povidly? Připravte si jiný dezert. Takový, který bude rychlý, jednoduchý a zamiluje si ho celá rodina. Věřte, že už jiný dezert nebudete chtít!
Pečená jablka jsou pochoutkou a snadným dezertem, který zvládnou připravit i děti nebo ti, kteří k vaření a pečení nemají velké vlohy. Připravte sladké pohoštění na dětskou narozeninovou párty nebo pouze jako večeři či klidně, když vás honí chuť na něco sladkého. Jistě si pochutnáte, a navíc doplníte důležité bílkoviny.
Zdravotní výhody jablek
Ještě, než se pustíme do pečení jablek, rádi bychom vás informovali o zdravotních výhodách jablek, které jsou pro naše střeva velmi přínosné. Obsahují totiž dostatek vlákniny, ale i vitamínů, jako je C, D, E, B6, B12 a vitamin C. Vitamin C pečením ztratí svou hodnotu, ale stále vám zůstává mnoho zdravotních výhod. Jablko také obsahuje minerální látky – draslík, křemík, měď, fosfor a zinek. Navíc udržují správnou hladinu vody v těle a podporují správnou funkci ledvin.
Co budete potřebovat k přípravě této šťavnaté pochoutky?
- Kukuřičný nebo bramborový škrob 1 lžička
- Vanilkový cukr 1 čajová lžička
- Třtinový cukr nebo med 2 lžíce
- Žloutek 1 ks
- Tvaroh 150 g
- Jablka 6 ks
Nejdříve jablka pořádně umyjte a poté odkrojte
přibližně půl centimetru na straně, kde se nachází stopka, abyste mohli
jednoduše jablko naplnit. Pomocí lžičky opatrně “vydlabejte” jadřince a tvrdou
dužinu – pozor na to, ať jablko neproříznete, musí mu zůstat silné stěny. Nyní
do míse či mixéru umístěte tvaroh, cukr či med, škrob, vanilkový cukr a vaječný
žloutek. Jakmile vznikne hladká hmota, můžete přidat omyté rozinky nebo ořechy,
záleží na vaší chuti. Předehřejte troubu na 90°C a do vydlabaných jablek dejte
tvarohovou směs. Vymažte plech máslem a jablka na něj vložte. Místo vymazaného
plechu můžete použít i pečící papír. Přichystané jablka pečte přibližně třicet
minut. Až budou jablka upečená, poznáte velmi jednoduše. Stačí, když do nich
pichnete vidličkou a jablečná stěna by se měla
snadno propíchnout. Jablka můžete podávat ještě horká nebo úplně
vychlazená. Tak i tak jsou velmi chutná. Přejeme dobrou chuť.