Od doby epidemie se více lidí pustilo do přípravy vlastního pečiva. Navíc je v dnešní době jeho cena v obchodě tak vysoká, že nad tím možná také uvažujete. Dobrou zprávou je, že je to mnohem jednodušší, než si myslíte. A výsledek je rozhodně chutnější než z obchodu. Proto byste měli zkusit tento recept na domácí chléb, který vás překvapí svou strukturou, nadýchaností i chutí.
Co budete potřebovat?
Na domácí pečivo potřebujete jen pár věcí. Nemusíte mít ani klasický kvásek, protože si ho snadno připravíte z droždí. Je to mnohem jednodušší a také rychlejší. Jestli se bojíte udržování kvásku při životě, zkuste nejdřív podobné recepty s pomocí droždí. Později můžete začít experimentovat s kváskem. Na výrobu tohoto chleba potřebujete:
- suché droždí – 10 gramů (1 balíček),
- teplá voda – 200 + 400 ml,
- mouka – 120 + 720 gramů,
- sůl – 10 gramů,
- vaječný žloutek – 1 ks,
- mléko – 1 lžíce.
Příprava kvásku
Do velké mísy nalijte 200 ml teplé vody, přidejte droždí a promíchejte. Poté přidejte také 120 gramů mouky a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Mísu zakryjte látkovou utěrkou, postavte ji na teplé místo a nechte základ odpočívat po dobu 15 minut. Během této doby se aktivuje droždí a získáte kvásek, který je klíčový pro domácí pečení. Tento postup je ovšem mnohem rychlejší a jednodušší, než mít doma neustále kvásek a každý den ho krmit.
Pracovní postup
Až kvásek vzejde, přidejte do těsta dalších 400 ml teplé vody a promíchejte. Následně přidejte 720 gramů mouky a sůl. Začněte s hnětením a pokračujte asi 3-4 minuty, dokud nezískáte měkké a nelepivé těsto. Mísu znovu zakryjte látkovou utěrkou a postavte ji na teplé místo. Nyní počkejte asi hodinu, dokud těsto nezíská dvojnásobný objem. Po uplynutí této doby těsto znovu důkladně prohněťte rukama a lehce ho přitlačte, abyste se zbavili vzduchu.
Rozdělte těsto na dvě stejné části a z každé vytvarujte kouli. Nechte je 10 minut odpočívat zakryté utěrkou. Pracovní plochu zasypte moukou a každou kouli prsty roztáhněte do obdélníku. Ten srolujte dovnitř a vytvořte z něj tvar klasického bochníku chleba. Oba bochníky dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 20 minut odpočívat. Troubu předehřejte na 200 stupňů, těsto potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a chléb pečte po dobu 25-30 minut.
Zdroj: volimokuhati.com