Koblihy milujeme asi všichni. Jde o tradiční český dezert, který děti i dospělí milují k snídani. Můžete si je samozřejmě koupit v obchodě, ale domácí koblihy budou vždy mnohem lepší. Dnes vám ukážeme recept, který používaly naše babičky. Tajemství nadýchaných koblížků spočívá v jedné tajné ingredienci – alkoholu. Podívejte se na celý recept.
Co budete potřebovat?
Na výrobu těchto koblih potřebujete poměrně hodně surovin. Garantujeme, že to bude stát za to. Připravte si 500 gramů pšeničné mouky, 1 šálek teplého mléka, 4 žloutky, 40 gramů cukru, 25 gramů čerstvého (nebo 7 gramů sušeného) droždí, ¼ kostky másla, špetka soli, 2 polévkové lžíce lihu nebo rumu, 1 litr oleje nebo sádla na smažení, moučkový cukr a marmeládu nebo džem na plnění koblih.
Příprava těsta z kvásku
Vejce předem vyndejte z lednice. Mléko nechte mírně ohřát a v hrnci rozpusťte máslo. Do mísy vložte 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru, 3 lžíce teplého mléka a droždí. Promíchejte a nechte 15 minut kynout na teplém místě.
Jakmile bude kvásek hotový, přidejte zbytek mouky, špetku soli, žloutky, rozpuštěné (vychladlé) máslo, zbytek mléka a zbytek cukru.
Tajnou přísadou je alkohol. Do těsta přidejte trochu rumu. Díky tomu budou koblihy méně nasávat tuk a uvnitř se rychleji srazí. Všechny ingredience důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto.
Můžete to udělat ručně nebo pomocí mixéru s hákem. Míchejte pomalu asi 5 minut. Zakryjte a nechte 60-90 minut kynout.
Smažení vynikajících koblih
Až bude těsto hotové, přesuňte ho na povrch zasypaný moukou.
Těsto rozdělte na dvě části a rozválejte na sílu 2-3 cm.
Vykrajuje kolečka a vytvořte z nich koule, abyste je mohli po usmažení naplnit.
Posypte moukou a položte na stůl. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odstát. Hrnec naplňte olejem nebo sádlem, nechte pořádně zahřát a potom smažte koblihy dozlatova.
Zdroj: smakdnia.pl/