Od té doby, co jsem se naučila tento recept na domácí klobásy, v obchodě je už nekupuji. Žádná chemie, jen poctivé domácí produkty!

Pokud jste o tomto pokrmu ještě neslyšeli, rozhodně byste ho měli co nejdříve ochutnat. Jde o druh suché a jemně pálivé klobásy, která je typická pro země Balkánu. Setkat se s ní můžete i v zemích Středního Východu a Střední Asie. A i když je dnes výběr masných výrobků na trhu skutečně velký, každý jistě ví, že domácí klobása nemá konkurenci. Pokud tedy máte rádi maso a při vůni klobásy Vám tečou sliny, určitě byste si měli uložit recept na tuto lahůdku.

Tento pokrm údajně vymysleli kočovníci a turecké národy trvají na tom, že jde o jejich národní jídlo. Ať má tento masný výrobek původ kdekoliv, rozhodně stojí za to ho ochutnat. Pokud máte alespoň nějaké zkušenosti ze zabíjačky a rádi si připravujete domácí potraviny, určitě Vám zachutná i tato suchá klobása. Čas od času přece můžete zhřešit a dopřát si takovou kalorickou pochoutku.

Moderní technologie přípravu této klobásy usnadňují, neboť namísto chladných míst můžete využít ledničku. I když se maso v originálním receptu nijak tepelně nezpracovává, pokud máte obavy, můžete jej bleskově osmahnout.

Čtěte také: Ženich líbá vyvolenou před oltářem. Hned potom udělá něco, co šokuje všechny hosty

Co budete potřebovat?

  • 1,1 kg hovězího masa
  • 1,5 polévkové lžíce soli
  • 1 polévkovou lžíci mletého pepře
  • 1 čajovou lžičku tymiánu
  • 2 kusy střev
  • 85 ml koňaku
  • 1,5 polévkové lžíce cukru
  • 2 čajové lžičky mleté ​​červené papriky
  • 200 ml octa

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Jako první si připravíme náplň, jejíž hlavní ingrediencí je hovězí maso. To důkladně semeleme pomocí mlýnku. Následně k němu přimícháme sůl, cukr, pepř, červenou papriku a tymián a dobře zamícháme.

Potom ke směsi přilijeme koňak a znovu dobře promícháme. Veškerou směs zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici po dobu 24 hodin.

Po přípravě masové nádivky si připravíme střeva, které budeme směsí plnit. Před samotným mytím je namočíme do octa. Potom vyčištěné střeva plníme směsí, kterou jsme si přichystali a nechali na den v chladničce. Dáváme důraz na to, aby ve střevech nezůstaly vzduchové bubliny. Střeva na koncích zavážeme.

Takto připravené klobásy byste měli nechat zavěšené na chladném místě s dobrou ventilací. Pokud však takové místo nemáte a na balkoně je v současné době příliš vysoká teplota, klidně klobásy nechte v lednici po dobu tří dnů.

Takto připravované klobásy jsou typicky zploštělé. Po třech dnech je tedy pomocí válečku upěchujte do plochého tvaru. Začněte však opatrně a klobásy nejprve válejte jemně. Po dobu 10 dnů stále jednou denně opakujte tento proces s válečkem.

Po vyválení klobásu znovu uložte do chladničky. Po deseti dnech by měla dobře vyschnout a být vhodná ke konzumaci.

Klobásy řežte na tenké plátky. Výborně se vyjímají i na obložených mísách.

Přejeme Vám dobrou chuť!