Okurky nakládané s citronem? Skvělá varianta pro všechny, co trpí na překyselený žaludek!

Okurky na všechny způsoby, Češi prostě tuhle zeleninu milují. Každoročně se v každé rodině zavařují nakládačky, které v zimě zpestřují jídelníček a přinášejí tolik potřebné vitamíny a minerály. Přidávají se do majonézových pomazánek i salátů, které se připravují po vzoru slavného salátu Olivier po celém světě. Právě v něm hrají hlavní roli okurky, které se však konzervují spolu s octem, který všichni nesnesou. Ocet se nedoporučuje při mnoha onemocněních i při překyselení žaludku. Jak okurky připravovat bez něj?

Ingredience

Jak připravit delikátní okurky bez dráždivé kyseliny octové? Vhodnější je použití citronu, protože kyselina citronová je mnohem šetrnější a nevyvolává žaludeční potíže. Okurky si přitom zachovávají křupavost, k tomu se citronová chuť skvěle snoubí s aromatickými bylinkami, jako je kopr. Co budete na přípravu okurek s tóny citronu potřebovat? Připravte si:

  • okurky nakládačky – 550-650 g
  • citrón – ½ ks
  • česnek – 3 stroužky
  • kopr – 2 svazky
  • celý černý pepř – 5 ks
  • voda – 1 l
  • sůl – 50 g
  • kyselina citrónová – 1 lžička
  • cukr – 150 g

Postup přípravy

Jak začít? Okurky se musí nejprve dokonale očistit pomocí kartáčku a naložit do lavoru nebo nádoby se studenou vodou asi na 6 hodin, poté se musí ještě opláchnout a odstranit z nich stopky pomocí nože.

Čtěte také: Recept na pravou italskou omeletu. Zaručujeme Vám, že Vás rodina za tuto snídani bude na rukou nosit!

https://sovkusom.ru/

Do dokonale vysterilizovaných sklenic pomocí vařící vody z rychlovarné konvice vložte kopr, oloupané stroužky česneku a kuličky pepře. Pro ozvláštnění chuti je možné přidat omyté třešňové nebo dubové listy.

https://sovkusom.ru/

Omytý citron nakrájejte na plátky a vložte do sklenic. Napěchujte omyté okurky.

https://sovkusom.ru/

Zalijte horkou převařenou vodou. Nechte 20 minut působit, poté vodu vylijte ze sklenice do hrnce, svařte s kyselinou citronovou, se solí a s cukrem. Opětovně zalijte okurky ve sklenicích.

https://sovkusom.ru/

Na závěr se musí sklenice uzavřít pomocí víčka, otočit dnem vzhůru a nechat pod utěrkou zchladnout. Po měsíci se mohou servírovat samotné, podávat jako příloha nebo přidávat do salátů dle potřeby.

https://sovkusom.ru/

Zdroj: sovkusom.ru