Jak osmažíme ryby, aniž by se rozpadly? Jak osmažit sýr tak, aby nevytekl? Tyto tipy si dobře zapamatujte, budou se Vám hodit!

Jak připravit těstoviny, aniž by se lepily? Jak vařit vejce tak, aby nepopraskaly? Jak osmažíme filé, aniž by se neroztrhlo? Jak, jak, jak? Toto a ještě více budete vědět, pokud si osvojíte tyto jednoduché kulinářské tajemství šéfkuchařů.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak správně uvařit brambory?

Nikdy hrnec s vařícími se bramborami nepřikrývejte. Pokud nechcete, aby Vám z produktu unikly všechny živiny a potřebné látky, nemluvě o vůni a chuti, neduste brambory ani žádnou zeleninu v páře. Je pravda, že brambory se udělají možná o něco později, ale kvalitativně budou lepší, chutnější, výraznější, a také zdravější.

Jak správně vařit těstoviny?

I Vy máte pocit, že ať jsou těstoviny jakkoli drahé či levné, všechny se po uvaření nebo ještě i během něho slepí? Problém je v tom, že kdysi se těstoviny vyráběly z tzv. měkké pšenice. Takové těstoviny se téměř vůbec nelepily a nebylo jich třeba dokonce ani oplachovat. Dnes se na výrobu těstovin používá tvrdá pšenice, která je příčinou všech našich těstovinových nezdarů. Abyste měli těstoviny neslepené, přidejte do hrnce kostku másla.

Čtěte také: Stávalo se mi, že během dne jsem zapomněla i ty nejmenší drobnosti. Mé paměti nepomohlo ginko, ale toto!

Jak správně usmažit ryby?

Málokdo ví, že krabí tyčinky se při tepelné úpravě nerozpadávají, protože nejsou osolené. Jakmile rybí maso před tepelnou úpravou osolíte, rozpadne se. Tak je to při smažení obyčejného filé, ale i kapra. Stejně při pečení pstruha či lososa. Při smažení přidávejte sůl do těsta, resp. do strouhanky, ve které rybu obalujete. Pokud rybu pečete v troubě, osolte ji až těsně před koncem procesu.

Jak správně uvařit vejce?

Pokud nechcete, aby Vám vajíčka při vaření praskaly, existuje na to jednoduchý trik. Vodu před sevřením dobře osolte. Vaječná skořápka totiž praskne pouze pokud je vhozena do příliš horké vody a nemá dostatek soli.

Jak správně připravit kynuté těsto?

Pokud se Vám často stává, že Vám těsto nenakyne nebo nakyne slabě, důvodem může být například to, že jste mu přidali vodu přímo z vodovodního kohoutku. Ta totiž obsahuje mnoho chlóru, a to i v případě, že používáte filtrační konvici. Pokud do těsta přidáte stolní vodu, neperlivou nebo jemně perlivou minerálku, těsto bude jako obláček. Rovněž dbejte na čerstvost droždí. Sušené droždí nezaručuje kvalitní těsto. Kupujte proto raději čerstvé a dávejte pozor na datum spotřeby.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak správně smažit sýr?

Pokud nechcete kupovat poloumělé sýry určené na smažení, po kterých máte pocit, že místo sýra žvýkáte žvýkačku, dbejte na to, abyste koupili sýr co nejtlustší. Kromě toho vyzkoušejte trik s mrazákem. Sýr si naporcujte a odložte na několik minut do mrazničky. Ztuhlý sýr obalte ve dvoj, případně trojobalu a můžete smažit. Sýr Vám nevyteče, protože se vlivem mírného zchlazení až zmrazení nezačne tát již po několika sekundách. Než se k této fázi dostanete, kůrka bude krásně zlatavá a sýr zevnitř akorát přehřátý.

Jak udržet chléb déle čerstvý?

Jednoduše. Namísto do chlebovky vkládejte chléb do chladničky nebo do studené komory. Chlad zachovává všechny prospěšné vlastnosti chleba lépe a udržuje ho čerstvější až o 1-2 dny déle! Na rozdíl od rajčat či banánů, ty uchovávání v chladničce obírá o chuť i o vzhled.

Jak správně uvařit rýži?

I Vy máte věčný problém s vařením rýže? Jednou je tvrdá, jindy se rozvaří. Připravit rýži je někdy hotové umění, dá se to však s pomocí těchto dvou drobností. Do horké vody přidejte k rýži trochu citronové šťávy, kyseliny nebo studeného mléka. Rýži se Vám za pomoci reakce některé z těchto látek podaří lépe odsledovat a i odstavit ve správnou chvíli.