Italská panna cotta je známá po celém světě a mnoho lidí na ni nedá dopustit. Nemusíte ovšem do italské restaurace, abyste si ji mohli vychutnat. Velmi jednoduše si ji připravíte doma a bude chutnat téměř jako z Itálie. Italské recepty jsou vždy velmi jednoduché a tento není žádnou výjimkou. Z pár ingrediencí získáte velmi jemný, krémový a lahodný dezert.
Co budete potřebovat?
Na samotnou panna cottu potřebujete velmi málo ingrediencí a na vynikající malinovou omáčku ještě méně. Jakmile budete postupovat krok za krokem, nakonec získáte klasický italský dezert s tradiční malinovou omáčkou. Naštěstí můžete použít i mražené maliny, takže si dezert připravíte i uprostřed mrazivé zimy. Na samotný dezert potřebujete:
- sladká smetana – 400 ml,
- mléko – 200 ml,
- cukr – 80 gramů,
- vanilkový extrakt – 1 lžička,
- želatinové plátky – 4 ks (nebo 1 balíček želatinového prášku),
- hořká čokoláda – 100 gramů.
Na malinovou omáčku:
- čerstvé nebo mražené maliny – 200 gramů,
- cukr – 2 lžíce,
- citronová šťáva – 1 lžička.
Pracovní postup
V první řadě si připravte želatinu. Prášek připravte podle návodu na balíčku. Jestli používáte plátky, namočte je do studené vody na 5 minut. Do velké mísy vložte smetanu, mléko, cukr a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte a rozdělte na dvě části. Hořkou čokoládu nasekejte. První část směsi zahřejte (nevařte) a přidejte půlku vymačkané želatinové plátky. Míchejte, dokud se nerozpustí. Rozpusťte si čokoládu a přilijte ji do této směsi. A nakonec ji nalijte do sklenic a vložte na 2 hodiny do lednice.
Druhou část smetanové směsi mírně zahřejte a přidejte druhou polovinu želatiny. Tuto směs nalijte na čokoládovou vrstvu do sklenic a vložte je do lednice na další 2 hodiny. Nakonec si připravte malinovou omáčku. Smíchejte maliny, cukr a citronovou šťávu. Vše rozmixujte na hladkou směs. Omáčku přeceďte, abyste se zbavili semínek. Touto omáčkou zalijte připravenou panna cottu a podávejte. Vršek můžete ještě ozdobit čerstvými malinami a strouhanou čokoládou.
Zdroj: tradicionalnirecepti.com