Pečená kachna je v mnoha křesťanských zemích tradičním pokrmem o Vánocích. V některých rodinách se jí také na svátek svatého Martina nebo na Velikonoce. Pravdou je, že se tento pokrm hodí na všechny sváteční příležitosti. Jakmile se sejdete s rodinou u bohatě prostřeného stolu, kachna by tam neměla chybět. Jak si správně připravit? Zkuste dnešní recept.
Co budete potřebovat?
Na samotnou kachnu budete potřebovat 1-2 kg kachny, 4-5 jablek, 1 pomeranč, 100 ml sójové omáčky, 30 gramů jemně nasekaného zázvoru, 2 lžíce medu, 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 2 lžičky mletého česneku, špetku skořice a špetku červené papriky. Na omáčku si připravte tuk z pečení kachny, 1 pomeranč, 2 lžíce medu, 2 lžičky škrobu, 1 citron a špetku skořice.
Pracovní postup
Kachnu v první řadě omyjte pod tekoucí vodou a očistěte. Nezapomeňte odstranit nečistoty a mazové žlázy na vnější i vnitřní straně kachny.
Potom smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, sójovou omáčku, pomerančovou kůru, med (1 lžíce) a zázvor.
Kachnu potřete připravenou marinádou zvenku i zevnitř. Zakryjte potravinářskou fólií a odložte na den do lednice.
Jablka opláchněte a nakrájejte na kolečka. Plech vyložte alobalem a rozložte nakrájená jablka. Smíchejte mletý česnek a červenou papriku. Směsí potřete kachnu.
Ostatní jablka smíchejte s medem a skořicí. Vložte je dovnitř kachny a maso spojte nitěmi nebo párátky.
Vložte kachnu do pekáče. Troubu předehřejte na 180 stupňů a maso pečte po dobu 2 hodin (30 minut na kilo masa). Půl hodiny před koncem slijte šťávu z kachny do samostatné nádoby.
Nezapomeňte na jemnou omáčku
Do pánve se silným dnem nalijte kachní tuk, pomerančovou a citronovou šťávu, med a skořici. Vše promíchejte a počkejte, dokud se směs nezačne vařit. Potom škrob nařeďte studenou vodou a přidejte do omáčky. Přiveďte znovu k varu.
Přidejte dužinu, pár minut povařte a stáhněte z ohně. Omáčka by měla být sladkokyselá. Jestli ji chcete sladší, přidejte med.
Kachnu nechte po upečení 20 minut odstát a můžete ji podávat.
Zdroj: worldrecipes.eu