Nadýchané těsto, křupavá zlatavá kůrka a fantastická vůně masíčka a česneku. No umíte si představit něco lepšího? Právě masové věnečky voní v mnoha turistických letoviscích vonět přímo na ulicích z pouličních stánků. Co je ale naprosto úžasné? Připravit si je můžete i doma! A co je ještě lepší? Věřte, že Vám budou chutnat stejně, ne-li ještě lépe. Přece jen si budete jistí tím, co jíte. Není nad domácí skvělou kuchyní!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 20 g droždí
- 1 a ½ šálku mléka
- 3 šálky polohrubé mouky
- 1 a ½ lžičky krystalového cukru
- sůl dle chuti
- 30 ml slunečnicového oleje
- 30 g másla
- 500-600 g mletého hovězího masa
- 1 cibuli
- pepř dle chuti
- 3 stroužky česneku
Jak na to?
Mléko si nejprve ohřejte a následně v něm rozpusťte rozdrobené droždí, přidejte cukr a hrst mouky. Po několika minutách by Vám měla vzniknout směs, která bude vypadat jako hustá smetana. Tu pak nechte na teplém místě odpočívat přibližně 30 minut.
V dalším kroce, si rozpusťte máslo, do velké mísy dejte spolu s ním zbylou mouku a větší špetku soli. Přilijte slunečnicový olej a těsto prohněťte. Může se stát, že bude řidší. Toho se ale nebojte, jen případně přidejte trochu mouky. Přidejte ji však až poté, co do misky přilijete i odstátou směs z droždí!
Do těsta byste měli přidávat mouku navíc, dokud nebude pružné a zároveň se nebude rozpadat. Pokud se Vám bude lepit na ruce, natřete si je olejem. Misku s hotovým těstem přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo, aby kynulo aspoň hodinu.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Do menší misky si poté nadrobno nakrájejte cibuli, protlačte česnek a přidejte pepř a sůl. Smíchejte s mletým masem a vše důkladně promíchejte.
Z připraveného a vykynutého těsta si následně vyformujte větší koule a nechte je odstát 10 minut. Z masové směsi si v rukou vyformujte o polovinu menší kuličky stejného počtu.
Bochníky jemně přitlačte dlaní a do jejich středu napěchujte masové kuličky. Potom kraje těsta přilepte k masu tak, jak vidíte výše na obrázku.
Dejte si rozehřát olej na smažení a vkládejte do něj jeden věneček po druhém. Smažte je zkrátka jako koblihy, do zlatova a z obou stran. Doporučujeme podávat ještě teplé.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Přejeme dobrou chuť!