Šípky se mohou pyšnit vysokým obsahem vitamínu C, což z nich dělá jeden z nejlepších posilovačů imunity a bojovníků proti nachlazení a chřipce. Kromě toho ale s jeho pomocí snadno překonáme podzimní únavu a slabost.

Vhodná doba pro sběr šípků

Podzimní čas znamená období úrody šípků, plodů růže šípkové, plných cenných, léčivých látek. Šípky je potřeba sbírat vždy dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, takže je důležité chytit přesně ten správný čas, kdy obsah vitamínu C ještě neklesá. Vhodným obdobím je konec října, kdy plody prošly prvním mrazem a dozrávají do tmavě červené barvy. Snažte se vybírat šípkové keře, které nejsou blízko rušné silnice, raději se soustřeďte na okraje luk a lesů.

Sušení šípků

Jakmile si natrhané šípky přinesete domů, důkladně je umyjte, odstraňte stopku a ještě čerstvé plody rozkrojte na dvě poloviny a dejte sušit. Z takto připravených sušených šípků pak můžete uvařit skvělý čaj nebo domácí sirup na posílení imunity.

Šípkový čaj

Připravené, usušené šípky (asi tak 5-10 plodů) vhoďte do 300 ml vody a přiveďte k varu. Jakmile se voda i se šípky začne vařit, odstavte ji z plotýnky a nechte asi tak 15 minut stát. Po uplynutí potřebné doby odvar přeceďte. Denní dávka by měla představovat 1-2 šálky, zejména v období podzimu a zimy.

Domácí šípkový sirup

Pro výrobu domácího šípkového sirupu si připravte:

  • 2 litry čisté vody
  • 70 dkg čerstvých šípků
  • 80 dkg cukru
  • 1 čajovou lžičku kyseliny vinné

Jamile budete mít k dispozici všechny potřebné ingredience, začněte odříznutím obou konců u každého plodu. Důkladně je omyjte a poté nasekejte nadrobno. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte alespoň 30 minut. Poté odstavte z ohně a nechte celé dva dny odstát. Po uplynutí 48 hodin odvar přeceďte a přidejte požadované množství cukru. Takto vytvořenou sladkou šťávu trochu zahřejte, ale dejte si pozor, aby se tekutina nezačala vařit. Ještě horkou ji nalijte do sterilizovaných nádob a doplňte lžičku kyseliny vinné.

Sdílejte článek