Pokud budete v obchodě kupovat papriku a budete znát tento trik, už se Vám nestane, že koupíte sladkou namísto pálivé!

Paprika je hned po citrusech nejznámějším zdrojem vitaminu C. Někteří odborníci tvrdí, že paprika předbíhá v množství „céčka“ i citrusy a rybíz, no tento článek není o žádných hypotézách. Věděli jste, jak si správnou papriku vybrat a při čem všem Vám doma poslouží?

Podobně jako u jiných druhů zeleniny, i v paprice se dají rozlišit „chlapci a dívky“. Jaký je mezi nimi rozdíl a na co se který druh papriky hodí, Vám prozradíme níže. Nebudete věřit, jaký je rostlinný svět pestrý.

Chlapec, či dívka?

Zjistit „pohlaví“ papriky je jednoduché. Stačí ji pootáčet a spočítat, z kolika dílů se skládá. Pokud má paprika čtyři díly, jde o samičí druh. Pokud má jen tři, jde o samčí plodinu. Rozdíly se dají zjistit i s pomocí jiných vnějších znaků. Například samčí plodiny jsou rozšířené, samičí naopak ne. No a co je největší paradox, rozdíl je cítit i v chuti.

Čtěte také: Znáte tento plevel? Nevyhazujte ho, je to jedna z nejlepších bylin na světě! K čemu se vám hodí?

Samičí papriky totiž chutnají sladce, jsou měkčí a lépe chutnají čerstvé. Výborně se hodí na saláty, ale do guláše, do leča či dušeného masa je raději nepřidávejte. Chuť nebude kdovíjak výrazná a Vy budete potravinou jen zbytečně plýtvat. Naopak samčí papriky se perfektně hodí do tepelně upravených jídel, protože mají vlastnosti zcela jiné. Jsou kyselejší a tvrdší. Hodí se proto do jakéhokoliv tepelně upravovaného jídla a syrové jsou sice chutné, ale zdaleka ne tak jako samičí.

Samčí plodiny mají mnohem méně zrníček. Nejvíce vitamínů a minerálů je ve stonku paprik. Naneštěstí, tyto stonky většinou odřízneme a zahodíme, avšak můžete do vařeného jídla klidně na menší kousky pokrájet i stonek. Neuškodíte si, právě naopak.

Jak zjistit, zda bude paprika šťavnatá? Potěžkejte si ji. Při této plodině platí, že čím těžší, tím plnější – vody. Šťavnaté papriky jsou mimořádně zdravé!

Při nákupu papriky v obchodě by měl Vaši pozornost upoutat stonek. Čím je zelenější a pružnější, tím je paprika zdravější a čerstvější. Proto nikdy nekupujte takovou, jejíž stonek bude schnout, nebo bude zcela suchá.

Tečky na paprice značí plíseň. Oranžové skvrnky zase ukazují, že se na této plodině pásl nějaký ten hmyz.

Papriku neskladujte v chladu déle než týden a v žádném případě ji nebalte do igelitových sáčků. Pokud je paprika háklivejší, může se stát, že už po dvou dnech v plastu Vám začne hnít.