Tvar, barva a struktura nehtu prozrazují mnohé o zdraví svého majitele. Někdy jsou také ukazatelem genetických chorob, které se u vás již objevily nebo vám teprve hrozí. Nehty však nenesou informace jen o fyzické kondici, ale také vypovídají o osobnosti člověka. Je to kvůli tomu, že zdraví a temperament spolu souvisí, takže některé typy nehtů odpovídají emočním charakteristikám.

Drobné nedostatky

Častým příznakem je výskyt drobných bílých pruhů nebo teček na nehtech. Kromě estetické vady je za tím často také choroba, která pramení z nedostatku určitých látek v těle. Potíže obvykle způsobuje nedostatečný příjem některého z následujících vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Když máte navíc studené ruce

Existuje mnoho důvodů, proč jsou naše končetiny neustále studené. Na vině může být špatný krevní oběh, oslabený imunitní systém a špatně fungující štítná žláza. Jezte více ryb, řas, krevet, krabů, brambor.

Suchá a loupající se kůže

Na kůži se mohou vyskytovat ekzémy, a to například vlivem dehydratace, nedostatkem vitamínů, ale také změnou počasí. Chcete-li problém vyřešit, zkuste konzumovat co nejvíce červeného masa, oleje z tresčích jater, smetany, másla a mléka.

Lámavé nehty

Pokud jsou vaše nehty měkké a křehké, je možné, že bojují s nedostatkem hořčíku. Tento stav může kromě zlomených nehtů způsobovat vysoký krevní tlak, úzkost, bolesti svalů a slabost. Jezte proto co nejvíce tmavé listové zeleniny, ryb, celých zrn a sušeného ovoce.

Bílé skvrny na nehtech

Pokud se na vašich nehtech pravidelně objevují bílé proužky a skvrnky, určitě to naznačuje nedostatek zinku. Jezte mořské plody, špenát, kešu oříšky, fazole, houby.

Příliš mastná pleť

Kromě problémů s nehty se vyskytují také často obtíže se stavem pokožky. Nedostatek vitaminu B2 o sobě například dává vědět mastnou pletí. Jezte často sóju, špenát, jogurt, řepu, krůtu.

Popraskaný jazyk

Bohužel tento stav není jen neestetický, ale také bolestivý. Může být způsoben nedostatkem vitaminu B, proto stojí za to jíst co nejvíce ryb, zeleného hrášku, avokáda, lískových ořechů a slunečnicových semen.

Sdílejte článek