Přestaňte jíst cukr na 9 dnů a budete překvapeni, co se stane!

Cukr je dnes považován za jednu z nejhorších drog a surovin, na kterých vzniká obrovská závislost. Přitom si to nemusíme ani uvědomovat. Vyloučení cukru ze stravy na pár dnů může způsobit obrovské změny krevního tlaku a hladiny cholesterolu a obezity. Za pouhých 9 dnů bez cukru pravděpodobně nezhubnete, ale uvnitř vašeho těla se stane velká změna.

Účinky na tělo po devítidenní dietě

Nová studie, která byla publikovaná v časopise Obesity se zabývala účinky omezení cukru na metabolický systém. Chtěli se dozvědět, jak cukr ovlivňuje riziko srdečního infarktu, mrtvice nebo cukrovky 2. typu. Mezi poruchy, kterými může člověk trpět při vyšší hmotnosti a nadměrné konzumaci cukru, patří hypertenze, nadváha, obezita, zvýšená hladina triglyceridů, snížená hladina dobrého (HDL) cholesterolu a zvýšené hladiny cukru (diabetes).

Studie se zúčastnilo 43 dětí ve věku 9 až 18 let, protože právě v tomto věku je problém nadváhy a obezity největší. Všichni účastníci byli obézní nebo trpěli alespoň jedním dalším parametrem z metabolických problémů. Vědci z Benioff Children’s Hospital of the University of California v San Franciscu provedli sérii testů a potom děti požádali, aby se na 9 dnů vzdaly všech druhů nezdravého jídla, včetně sladkostí. Právě cukr byl hlavním faktorem, který měli při dietě vynechat.

Čtěte také: Překyselený organismus může značit několik nemocí. Změřte své pH v těle

https://www.newsitamea.gr/

Co ukázaly výsledky diety bez sladkostí?

Dieta se zaměřila pouze na sladkosti. Děti mohly klidně jíst hot dogy, pizzy i hranolky. Sladkosti ale byly nahrazeny jinými sacharidy, např. těstovinami nebo pečivem. Na konci této devítidenní diety děti podstoupily znovu sérii testů. Lékaři zjistili, že diastolický krevní tlak hodně klesl (o 5 mm rtuti), jejich triglyceridy klesly o 33 mg/dl a špatný (LDL) cholesterol se snížil o 10 mg/dl. To jsou velká čísla a přitom k tomu stačilo jen vynechat sladkosti na pouhých 9 dnů.

Dětem navíc klesla také hladina cukru v krvi o 5 mg/dl a hladina inzulínu o třetinu. „Tato zjištění naznačují, že cukr je metabolicky škodlivý ne kvůli svým kaloriím nebo účinkům na tělesnou hmotnost, ale jednoduše proto, že je to cukr,“ řekl vedoucí výzkumu Dr. Robert Lustig, profesor klinické pediatrie na UCSF. „Jsou to nejsilnější, co máme k dnešnímu dni k dispozici, že jeho nepříznivé účinky nesouvisí s kaloriemi nebo přírůstkem hmotnosti, ale s jeho samotnou podstatou,“ dodává.

Zdroj: newsitamea.gr