Přímo od paní kuchařky 9 receptů na vyhlášené školní polévky a její kouzlo: Za pár korun, extrémně rychlé a tak chutné, že o ně děti prosí!

Pamatujete si ještě na školní léta, kdy jste chodili do školní jídelny? Pamatujete si, jak tam vařili? Na školní jídelnu některé děti vzpomínají v dobrém a některé zas tak ne. Pokud si ovšem vzpomene na jídelnu z mateřské školy, pak se nám jistě vybaví hezké vzpomínky a zážitky. Tato jídelna je jiná než ostatní jídelny, protože se zde vaří pro malé děti, které potřebují mít chutné, vyvážené, a hlavně opravdu dobré jídlo. Zde si totiž tvoří částečně chuťové základy pro budoucí život. Jedním z hlavních prémiových pokrmů mateřské školy jsou jistojistě polévky. Máme pro vás připravenou několik jednoduchých receptů na tyto lahodné polévky, takže si je klidně můžete udělat doma během pár minut.

Reklama

Hrstková a čočková polévka

Prvním tipem je recept na oblíbenou Hrstkovou polévku, která u dětí slaví velký úspěch. Potřebujete k ní: luštěniny, česnek, petržel, brambor, sůl, pepř a mletou papriku. V případě jíšky si připravte také cibuli, olej, hladkou mouku, a dále majoránku a petrželku. Polévku pak uvařte klasickým způsobem.

Druhým tipem na oblíbenou polévku z jídelny školky je čočková polévka. Potřebujete k ní: 250 g čočky, vodu, bobkový list, 200 g brambor, sůl, 2,5 dl zakysané smetany, 30 g hladké mouky, ocet nebo citronovou šťávu. Polévku pak uvařte klasickým způsobem vaření polévky.

Písmenková a krupicová

Velmi populární polévkou u dětí ze školky je rajčatová polévka s písmenky, resp. písmenková. Tuto polévku děti často vyžadují a těší se na ní. K její přípravě potřebujete: 3 rajčata nebo 5 cherry rajčátek, 350 ml rajského protlaku, vodu, bobkový lis, cukr třtinový nebo krystal a těstovinová písmenka. Polévku pak uvařte klasickým způsobem.

Reklama

Pro polévku s nadýchanými krupicovými knedlíčky, která je mezi dětmi ze školky také oblíbená, budete potřebovat: 2 lžičky másla, mraženou zeleninu, sůl, pepř, zeleninový vývar. Na halušky, resp. knedlíčky: 2 vejce, 7 lžic dětské krupice a pár kapek oleje. Polévku připravíte během 15 minut běžným způsobem.

Drožďová a brynzová polévka

Oblíbenou polévkou u dětí ze školky, ale také ze školy je drožďová polévka. K její přípravě potřebujete: 1 cibuli, 200 g kořenové zeleniny, kostku droždí, olej, domácí vegetu. Na halušky, resp. knedlíčky: olej a dětskou krupici. Polévku uvařte běžným způsobem pro vaření polévek.

Brynzová polévka je také velmi oblíbená. Pro její přípravu jsou nutné následující ingredience: brambory, brynza, polohrubá mouka, vejce, mletý kmín a sůl na dochucení. Můžete použít také těstoviny. Polévku pak uvařte klasickým způsobem a nechte si chutnat.

Brokolicová a hrachová polévka

Pro jemnou brokolicovou polévku, kterou si děti velmi pochvalují, si připravte následující ingredience: 6 žampionů, 250 g smetanového sýra, 200 g brokolice, mrkev, cibuli, menší brambory a olej. Připravte velmi jemnou a chutnou polévku, kterou si zamilujete.

Hrachová polévka s krupicovými knedlíčky je také velmi oblíbená a děti si ji pochvalují stejně, jako ostatní polévky. Potřebujete k ní: 350 g hrachu, 2 mrkve, 3 brambory, svazek petrželky, lžíci oleje. Na knedlíčky: 2 vejce, lžičku soli a 100 g krupice. Polévku uvařte jako klasickou hráškovou polévku a nechte se unášet její lahodnou chutí.

Sýrová a mléčná polévka

Na sýrovou polévku s drobenkou budete potřebovat následující ingredience: 7 brambor, 1,3 l vody, sůl, 1 l mléka, 150 g smetanového sýra. Na drobenku: 1 vejce, hrubou mouku a sůl. Příprava je klasická jako u běžných polévek.

Na oblíbenou mléčnou, resp. bílou, polévku budete potřebovat následující ingredience: ½ l mléka, ½ l vody, ½ vejce, 60 g krupicové mouky a sůl podle chuti. Příprava je snadná a zvládne ji každý. Vyzkoušejte polévky a zavzpomínejte se svými dětmi na své dětství ve školce či škole.

Reklama