Patříte mezi lidi, kteří milují domácí produkty? Jestli milujete domácí čerstvý sýr, můžete si ho snadno připravit doma. Budete na to potřebovat jen 1 litr mléka a pár dalších ingrediencí. Získáte velmi jemný, chutný a nízkotučný sýr, který se skvěle hodí k snídani, svačině nebo do koláčů. Příprava je úžasně jednoduchá a budete mít doma čerstvý sýr, který bude vždy chutnat lahodně.
Co budete potřebovat?
Na samotnou výrobu domácího sýra potřebujete tři suroviny. Na výrobu si připravte 1 sklenici přírodního jogurtu, šťávu z ½ citronu a 1 litr plnotučného mléka. K tomu budete pro pohodlnou přípravu potřebovat ještě dvě věci: malou kulatou formu a čistý bavlněný ručník. Musíte počítat s tím, že možná ručník zničíte. Musí být ale dokonale čistý, abyste sýr nezkazili.
Způsob přípravy
V první řadě nechte mléko vařit na ohni 15 minut. Potom do mléka přidejte jogurt a citronovou šťávu. Všechno míchejte pár vteřin. Směs nechte alespoň 3 hodiny odležet a po uplynutí této doby vložte do jemného sítka látkovou utěrku. Potom vložte sítko do vhodného hrnce a směs přelijte přes utěrku. Tím se sýr oddělí od syrovátky.
Část sýra, který zůstane na utěrce, musí zůstat ve formě. Vložte ji na 30 minut do lednice. Potom sýr odkryjte a přidejte malé množství soli. Přidat ho můžete, ale nemusíte. Jakmile budete mít všechno hotové, vložte vše znovu do lednice a nechte to odležet dalších 8 hodin. Na konci této fáze budete mít vlastní domácí a vynikající sýr. Potom ho můžete ochutnat.
Jak si dochutit domácí sýr?
Ve chvíli, kdy si budete připravovat domácí sýr nějakou dobu, budete chtít zaručeně novou chuť. Dobrou zprávou je, že ho můžete dochutit velmi jednoduše. Přidat můžete jemně nakrájené chilli papričky, byliny, pepř, brusinky nebo ořechy. Je pouze na vám, čím ho chcete ochutit. Přidejte to, co máte rádi, do sýra. Důkladně promíchejte a nechte odležet.
Zdroj: econsejos.com