Nikdo neumí vařit tak jako babičky. Pojďme si ukázat recept jedné italské babičky, která miluje vaření pro svou rodinu a její rodina zase miluje její proslulé lasagne. Lasagne vznikly už ve středověku v Itálii, přičemž tradičně se spojují s městem Neapol. Pokrm se tradičně vyrábí z masových kuliček, klobásy, vajec a ricotty. Existuje ale samozřejmě spousta alternativ, ale jedno mají všechny společné – pečou se v troubě.
Vyrábí si vlastní těstoviny
Maria je 91letá žena, která celý svůj život vyrábí těstoviny. Dlouhá léta praxe způsobila, že je umí uvařit téměř se zavřenýma očima a v jejím podání vypadá způsob, jakým dělá těsto na těstoviny i omáčku, jako jednoduchá věc. Na videu, které zveřejnila, můžeme vidět, že si nejprve připraví těsto ze špenátu, mouky a vajec a z něj pak vyrábí lasagne. Poté si připraví masovou omáčku.
Jakmile je hotová, připraví bešamel, a nakonec sestaví celý pokrm. Do zapékací mísy naskládá vrstvu vařených těstovin, masové omáčky a bešamelu a vše završí vrstvou parmazánu. Díky ní si můžete takové lasagne připravit i vy. Co budete potřebovat na těstoviny?
- 10 vajec
- 1 kg mouky
- 100 g čerstvého listového špenátu
Jak postupovat?
Špenátové listy důkladně promíchejte s moukou. Poté přidejte vejce a vypracujte těsto.
Pomocí válečku vyválejte těsto na velký a tenký plát.
Masovou omáčku připravíte ze 2 stroužků česneku, 2–3 listů šalvěje, 50 g neuzené pancetty, 1 kg mletého vepřového masa, 1 litru masového vývaru a 400 g rajčatového protlaku. Osmažte nejprve pancettu, poté maso a zalijte trochou olivového oleje. Pak přidejte nakrájený česnek a šalvěj. Omáčku podle chuti osolte a přidejte masový vývar a protlak. Nechte vařit alespoň hodinu.
Na bešamel ohřejte 1 litr mléka. Mezitím do hrnce vložte 100 g másla a 100 g mouky. Míchejte, aby se vytvořila jíška. Postupně přilévejte mléko a důkladně šlehejte tak, aby ve směsi nevznikly žádné hrudky. Hotové těsto nakrájejte na obdélníky a vařte je dvě minuty ve vroucí osolené vodě. Pak už přichází na řadu vrstvení.
Závěrečné úpravy
Do zapékací mísy dejte několik lžic masové omáčky, na ni naskládejte těstoviny. Přidejte další masovou omáčku, bešamel a parmazán. Opakujte, dokud na sobě nebudete mít sedm vrstev. Navrch přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky.
Pečte ve středně vyhřáté troubě asi dvacet minut, povrch by měl zezlátnout.