Připravte si lasagne podle receptu 91leté italské babičky

Nikdo neumí vařit tak jako babičky. Pojďme si ukázat recept jedné italské babičky, která miluje vaření pro svou rodinu a její rodina zase miluje její proslulé lasagne. Lasagne vznikly už ve středověku v Itálii, přičemž tradičně se spojují s městem Neapol. Pokrm se tradičně vyrábí z masových kuliček, klobásy, vajec a ricotty. Existuje ale samozřejmě spousta alternativ, ale jedno mají všechny společné – pečou se v troubě.

Reklama
https://sweetandsavory.co/

Vyrábí si vlastní těstoviny

Maria je 91letá žena, která celý svůj život vyrábí těstoviny. Dlouhá léta praxe způsobila, že je umí uvařit téměř se zavřenýma očima a v jejím podání vypadá způsob, jakým dělá těsto na těstoviny i omáčku, jako jednoduchá věc. Na videu, které zveřejnila, můžeme vidět, že si nejprve připraví těsto ze špenátu, mouky a vajec a z něj pak vyrábí lasagne. Poté si připraví masovou omáčku.

Jakmile je hotová, připraví bešamel, a nakonec sestaví celý pokrm. Do zapékací mísy naskládá vrstvu vařených těstovin, masové omáčky a bešamelu a vše završí vrstvou parmazánu. Díky ní si můžete takové lasagne připravit i vy. Co budete potřebovat na těstoviny?

  • 10 vajec
  • 1 kg mouky
  • 100 g čerstvého listového špenátu

Jak postupovat?

Špenátové listy důkladně promíchejte s moukou. Poté přidejte vejce a vypracujte těsto.

Reklama
https://sweetandsavory.co/

Pomocí válečku vyválejte těsto na velký a tenký plát.

https://sweetandsavory.co/

Masovou omáčku připravíte ze 2 stroužků česneku, 2–3 listů šalvěje, 50 g neuzené pancetty, 1 kg mletého vepřového masa, 1 litru masového vývaru a 400 g rajčatového protlaku. Osmažte nejprve pancettu, poté maso a zalijte trochou olivového oleje. Pak přidejte nakrájený česnek a šalvěj. Omáčku podle chuti osolte a přidejte masový vývar a protlak. Nechte vařit alespoň hodinu.

https://sweetandsavory.co/

Na bešamel ohřejte 1 litr mléka. Mezitím do hrnce vložte 100 g másla a 100 g mouky. Míchejte, aby se vytvořila jíška. Postupně přilévejte mléko a důkladně šlehejte tak, aby ve směsi nevznikly žádné hrudky. Hotové těsto nakrájejte na obdélníky a vařte je dvě minuty ve vroucí osolené vodě. Pak už přichází na řadu vrstvení.

https://sweetandsavory.co/

Závěrečné úpravy

Do zapékací mísy dejte několik lžic masové omáčky, na ni naskládejte těstoviny. Přidejte další masovou omáčku, bešamel a parmazán. Opakujte, dokud na sobě nebudete mít sedm vrstev. Navrch přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky.

https://sweetandsavory.co/

Pečte ve středně vyhřáté troubě asi dvacet minut, povrch by měl zezlátnout.

Reklama