Recept na krakovský koláč pochází z Polska a v zásadě se velmi podobá královskému tvarohovému koláči. Tento výjimečně nadýchaný a jemný tvarohový koláč je jedničkou mezi tvarohovými dorty nejen díky své kouzelné chuti, ale také díky příjemnému vzhledu. Vrcholem krakovského koláče je citrónová poleva, která zanechává specifický pocit z celého dezertu a je jakýmsi speciálním znakem celého pokrmu.
Pokud milujete tvarohové dezerty, nemusíte chodit do cukrárny, protože si jednoduše připravíte vynikající vlastní tvarohový koláč z pohodlí domova. Pro opravdu nadýchaný výsledek si dávejte záležet především s výběrem tvarohu, který by měl být co nejvíce tučný, aby bylo možné dosáhnout požadované jemnosti a nadýchanosti.
Co budete potřebovat pro přípravu krakovského tvarohového koláče?
- Pšeničná mouka – 300 g
- Máslo – 330 g
- Vejce – 11 kusů
- Cukr – 490 g
- Vanilkový cukr – 1,5 lžičky
- Tvaroh – 1,5 kg
- Škrob – 4 lžíce
- Rozinky – 90 g
- Citron – 1 kus
Postup přípravy
Smíchejte mouku s máslem rozděleným na kousky, k tomu přidejte 150 g krystalového cukru, čajovou lžičku vanilkového cukru a 2 vejce. Směs důkladně rozšleháme mixérem až do té doby, než vznikne hladké těsto. Těsto zabalte potravinářskou fólií a vložte na půl hodiny do mrazničky.
Těsto vyndejte, zhruba třetinu odřízněte a dejte zpátky. Zbývající těsto vyválejte do tenké vrstvy. Na pečicí plech si dejte papír a položte na něj vyválené těsto. Pečte zhruba 15-20 minut na 180 stupňů.
Na tvarohovou náplň dáme zbývající máslo, 140 g cukru a špetku vanilinu. Za stálého míchání přidávejte žloutky a tvaroh. Šlehejte do hladké směsi.
Upečené těsto vyndejte a rovnoměrně rozdělejte. Zbývající těsto vyválejte a nakrájejte na proužky. Vložte je na vrstvu tvarohové náplně. S tvarohovou náplní nechte péct koláč zhruba jednu hodinu. Následně nechte dezert pomalu vychladnout.