Kurník – velký koláč, který se často připravuje s různými náplněmi. Předpokládá se, že název vznikl proto, že originálně byl připravován jen z kuřecího masa.
Kurník byl považování za tzv. královský koláč. Většinou byl připravován na svátky, oslavy, či svatby. Naše redakce však svým čtenářům doporučuje nečekat na speciální příležitost a připravit si kurník už dnes!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 0,5 kg pšeničné mouky
- 100 g margarínu
- 100 g smetany
- 1 vejce
- 1/2 ČL sody
- 1/2 ČL soli
Na nádivku:
- 300 gг brambor
- 100 g cibule
- 250 g kuřecího masa
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL koření
- 50 g zeleně
- 1 PL vody
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
- V hluboké misce nechte změknout margarín, pak přidejte smetanu a míchejte dokud nedostanete masu jednotné konzistence.
- S pomocí metly vyšlehejte vejce a přidejte jej do smetanové směsi.
- Do sody kápněte 3-4 kapky octa a nechte působit. Potom do nádoby s budoucím těstem přidejte sůl i sodu.
- Mouku prosejte a přidejte do těsta. Pořádně směs promíchejte!
- Těsto přeložte, přikryjte utěrkou a nechte ho půl hodiny odpočívat.
- Pro přípravu náplně nakrájejte kuřecí maso na malé kousky.
- Očistěte cibuli a brambory. Cibuli nakrájejte na půlkruhy a brambory na kostičky. V tomto stádiu také rozdrťte zeleň.
- Smíchejte cibuli, brambory, kuřecí maso a zeleň. Podle chuti osolte a opepřete.
- Těsto rozdělte na 2 části (jedna část by měla být větší než druhá). Větší část rozválejte a vyložte jím formu tak, aby byly těstem pokryty i její strany.
- Nádivku rozetřete na těsto a pro šťavnatost ji polijte 1 PL vody. Vše přikryjte druhým plátem těsta, ale okraje nespojujte – nechte je volně, aby měla kudy unikat pára.
- Potom kurník potřete vaječným žloutkem a vložte pekáč do trouby na 1,5 hodiny při teplotě 180°C.
Dobrou chuť přejeme!