David Hampl
15 července, 2020

Biologové nám radí, co bychom měli dělat s každou zeleninou a s každým ovocem poté, co si ho koupíme v obchodě. K naší smůle nemáme vždy tu možnost, jíst pokaždé ovoce a zeleninu z biofarmy. Jestliže jsme nuceni si kupovat ovoce a zeleninu z nabídek průměrných supermarketů, musí nám být jasné, že jsou tyto potraviny velmi dobře chemicky ošetřovány. Proto bychom měli dodržovat následující bezpečnostní opatření a zbavit se důkladně všech chemikálií.

Co potřebujeme vědět

Jestliže ovoce a zeleninu omýváme pouze čistou vodou, žádných chemikálií ani pesticidů ze všech postřiků, které jsou na tyto potraviny nanášeny, se nezbavíme. Pokud ale k čištění použijeme čistý kartáč, zbavíme se výrazně více nečistot než pouze opláchnutím ve vodě. Ovoce a zeleninu, které si přineseme domů, hned neomývejme, pokud je nehodláme hned sníst. Protože ta, která omyjeme a hned je nesníme, ale necháme je nějakou dobu být, začnou kvůli opláchnutí dříve hnít. Co byste měli pro úplnou dekontaminaci chemikálií použít?

  • Citron a ocet
  • Ocet a sůl
  • Prášek do pečiva

Do dvou litrů vody přidejte jednu polévkovou lžíci citronové šťávy a dvě polévkové lžíce octa. Ovoce a zeleninu do této tekutiny namočte a nechte ji v tom po dobu dvaceti až třiceti minut. Poté ji opláchněte v čisté vodě. Nebo ke dvěma litrům vody přidejte padesát až sedmdesát mililitrů octa a tři polévkové lžíce soli. Ovoce a zeleninu v roztoku namočte a nechte dvacet minut. Poté opláchněte v čisté vodě. Nebo také můžete rozpustit jednu lžičku jedlé sody v jednom litru vody, nechat v ní ovoce nebo zeleninu několik desítek minut stát a pak je velkým množstvím čisté vody omýt.

Co musíme udělat

Podle biologa Mauro Veglio musíme udělat následující kroky, abychom mohli ovoce a zeleninu konzumovat bez jakýchkoli chemických látek. Jako první musíme vložit ovoce nebo zeleninu do velké mísy naplněné čistou vodou a nechat ji tam 5 minut. Poté je přeneseme do mísy, ve které je jedlá soda. Na 1 litr vody budeme potřebovat 1 polévkovou lžící jedlé sody, jako tomu bylo ve výše uvedeném pokynu. Nechme jej v tomto roztoku stát po dobu 40 minut. Podle profesora je toto ten nejdůležitější krok, poněvadž se díky němu zbavíme 90 % pesticidů. Pak vložíme potravinu na 5 minut opět do čisté vody, poté ji přeneseme do mísy s octovou vodou, na 1 litr vody potřebujeme 1 polévkovou lžíci octa, necháme chvíli působit a opláchneme čistou vodou. Až po tomto procesu jsou ovoce a zelenina poživatelné bez chemikálií.

Sdílejte článek