Rajčatová omáčka s bazalkou na dva způsoby je ideální na léto i zimu

Zpracovat domácí, čerstvá rajčata je velmi důležité a můžete to udělat mnoha způsoby. Jedním z nich je také domácí omáčka, kterou použijete mnoha způsoby. Proto vám dnes dáme hned dva recepty, které můžete využít, až budete mít doma svou úrodu. První z nich je jednodušší a nepotřebujete do něj tolik surovin. Druhý vám přinese více chuti a vitamínů, ale také se připravuje delší dobu. Vyberte si, který se vám bude líbit více, zkuste ho a pochutnejte si na vynikající omáčce po celý podzim a zimu.

Reklama

První recept

Na první variantu rajčatové omáčky s bazalkou potřebujete jen pár věcí a připravíte ji velmi rychle. Hlavní je, abyste si připravili čerstvá rajčata a také sterilní sklenice i víčka. Na výrobu potřebujete:

  • rajčata – 2 kg,
  • jemně nasekaná bazalka – 250 gramů,
  • sůl – 1 lžíce,
  • cukr – ½ hrnku,
  • rostlinný olej – ½ hrnku,
  • mletý černý pepř – 1-2 lžičky,
  • česnek (prolisovaný) – 1 hlava.
plyashka.com

Rajčata rozemelte v mlýnku na maso a přesuňte je do hrnce. Vařte je na mírném ohni po dobu 5 minut. Poté přidejte bazalku, sůl, cukr, rostlinný olej, mletý černý pepř a stroužky z celé hlavy česneku, které prošly lisem. Vše promíchejte a vařte dalších 15 minut. Připravte si sterilní sklenice a nalijte do nich připravenou omáčku. Pevně je uzavřete, zakryjte dekou a počkejte, dokud nevychladnou. Skladujte je na chladném a tmavém místě. Vydrží vám takto celé měsíce.

plyashka.com

Druhý recept

Na druhou variantu potřebujete trochu více ingrediencí, ale také si užijete více chuti. Na výrobu tohoto receptu pochopitelně také potřebujete sterilní sklenice a víčka. Bez toho vám omáčka nevydrží příliš dlouho. Připravte si:

  • rajčata – 2 kg,
  • česnek – 12 stroužků,
  • cibule – 6 ks,
  • červená paprika – 6 ks,
  • bazalka – 100-150 gramů,
  • mletý černý pepř – 1 lžička,
  • mletý koriandr – 1 lžička,
  • sůl – 1 lžíce,
  • cukr – 1 lžíce,
  • olej – 100 ml.
plyashka.com

Všechny ingredience rozemelte v mixéru nebo mlýnku na maso. Vše přesuňte do hrnce a vařte na mírném ohni. Nechte směs vařit asi po dobu 40 minut, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky. Mezitím si sterilizujte sklenice a víčka. Do sklenic nalijte horkou omáčku a pevně je uzavřete. Zakryjte sklenice utěrkou a dekou. Počkejte, až vychladnou na pokojovou teplotu. Nakonec je skladujte na chladném a tmavém místě, kde vám vydrží po řadu měsíců.

Zdroj: plyashka.com

Reklama