Boloňské špagety patří mezi nejoblíbenější recepty se špagetami a mletým masem. Chcete vyzkoušet nový recept? Uložte si tento postup a uvidíte, že si všichni pochutnají. Na přípravu potřebujete asi 25 minut a na vaření necelé 2 hodiny, takže jsou ideální pro sobotní oběd. A získáte celkem šest porcí. Budete mít proto dost jídla i pro větší rodinu nebo získáte zbytky na další den.
Co budete potřebovat?
Na boloňské špagety potřebujete hodně ingrediencí a dost času, ale výsledek stojí za to. Nebojte se, s postupem vám poradíme. Na špagety s boloňskou omáčkou potřebujete:
- olivový olej – 1 lžíce,
- uzená slaniny – 4 plátky,
- cibule – 2 ks,
- mrkev – 2 ks,
- řapíkatý celer – 2 řapíky,
- česnek – 2 stroužky,
- rozmarýn – 2-3 snítky,
- mleté hovězí maso – 500 g.
Na omáčku:
- krájená rajčata – 2 plechovky,
- bazalka – malé balení,
- sušené oregano – 1 lžička,
- bobkový list – 2 ks,
- rajčatový protlak – 2 lžíce,
- hovězí vývar – 1 kostka,
- chilli paprička – 1 ks,
- červené víno – 125 ml,
- cherry rajčata (na poloviny) – 6 ks.
Na ozdobu:
- nastrouhaný parmazán – 75 g,
- špagety – 400 g.
Pracovní postup
V kastrolu rozehřejte olej a osmažte plátky slaniny. Snižte teplotu a přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek (vše nakrájené najemno) a listy z rozmarýnu. Opékejte 10 minut. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálila. Potom zvyšte teplotu, přidejte mleté maso a opékejte další 3-4 minuty na středním ohni. Maso musí být hnědé. Přidejte plechovky rajčat, bazalku, oregano, bobkové listy, rajčatový protlak, kostku hovězího vývaru, chilli papričku, víno a rozpůlená cherry rajčata.
Celou směs míchejte a rajčata rozmačkejte vařečkou, jak to jen půjde. Směs přiveďte k varu, stáhněte teplotu a zakryjte pokličkou. Vařte 1 hodinu a 15 minut. Jednou za čas zamíchejte. Na konci vaření přidejte strouhaný parmazán a můžete omáčku dochutit podle svého. Jakmile bude omáčka téměř hotová, uvařte si špagety podle návodu. Uvařené špagety můžete přidat do omáčky nebo je nechat zvlášť a použít až při podávání. Dobrou chuť!
Zdroj: bbcgoodfood.com