Která hospodyně by nesnila o tom, že uvaří chutnou a vydatnou večeři, jejíž příprava nezabere víc než dvacet minut? Díky tomuto receptu je to možné. Zapečené brambory s masem nezaberou mnoho úsilí ani času, přesto si na nich pochutná celá rodina. Maso může být drůbeží, vepřové i hovězí, záleží, co máte právě v mrazáku. Co budete potřebovat?
- 700 g jakéhokoliv masa
- 100 g tvrdého sýru
- 800 g brambor (v syrovém stavu)
- 1 cibuli
- 2 lžíce řeckého jogurtu
Jak na to?
Připravte si také sůl, pepř, slunečnicový olej, majonézu a hořčici na dochucení. Maso nejprve nakrájejte na tenké plátky, pokud je vcelku, zakryjte ho potravinářskou folií a naklepejte paličkou na maso. Z obou stran plátky podle chuti osolte a opepřete.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Vymačkejte z nich co nejvíc šťávy, mírně osolte a promíchejte. Zapékací mísu vymažte trochou oleje (můžete použít i máslo) a brambory na ní rovnoměrně rozložte.
Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, lehce ji pomačkejte, aby pustila šťávu a chuť, a navrstvěte na brambory. Pak na brambory s cibulí rozprostřete plátky masa. Pak si připravte omáčku, kterou všechny vrstvy zakončíte.
Univerzální omáčka
Na hrubém struhadle nastrouhejte tvrdý sýr vlastního výběru, přidejte hořčici a majonézu podle chuti a bílý jogurt a důkladně promíchejte.
Výslednou omáčku rovnoměrně rozetřete na maso v zapékací míse.
Zakryjte vše pečicím papírem a alobalem a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi dvacet minut, ale troubu nevypínejte.
Po dvaceti minutách odstraňte pečicí papír i alobal a dopékejte dalších dvacet minut při stejné teplotě. Pak můžete servírovat natěšeným strávníkům.
Mimochodem, omáčka popsaná v tomto receptu je daleko univerzálnější a dá se použít i k jiným zapékaným pokrmům. Stačí zapojit svou fantazii a vykouzlit různé varianty této rychlé a snadné večeře.
Zdroj: sovkusom.ru