David Hampl
19 srpna, 2020

Roste vám na zahradě černý rybíz? Máme pro vás recept na rybízový džus, který zvládne udělat i naprostý začátečník. Tento nápoj je navíc plný vitamínu C. Připravte si tento jemně nakyslý, lehce sladký a osvěžující džus sami doma. Zabere vám to jen chvilku.

Proč je dobré pít rybízový džus

Tomuto džusu jen tak někdo neodolá. Neměli bychom ho ale pít jen proto, že výborně chutná. Je totiž skvělý i pro naše zdraví. Přitom není vůbec těžké si ho doma vyrobit. Garantujeme vám, že není lepšího džusu než toho, který je poctivý a domácí. Díky tomu si budete jisti, že v něm není nic nezdravého a nepoctivého. Sami uvidíte, že jeho chuť i barva bude jiná než z obchodu. V čem je rybízový džus tak výjimečný? Obsahuje

  • vitamín C a vitamín B
  • železo a zinek
  • magnesium a vápník

Jeho dalším benefitem je, že ho můžete pasterizovat neboli zavařit. Tak si ho budete moci užít i na podzim a v zimě, kdy černý rybíz už dávno neroste. V zimě navíc naše tělo strádá. Připravte mu malou vitaminovou bombu. Pokud ho budete pravidelně pít, posílí vaše žíly. Snižuje riziko vzniku rakoviny a aterosklerózy. Bojuje proti nečistotám v těle a čistí močové cesty. Má protizánětlivé účinky. Zabíjí plísně. To a spoustu dalšího. Jak ho vyrobit?

Jak ho vyrobit

Potřebujete kilo černého rybízu, 800 g cukru a vodu. Pokud chcete, aby džus nebyl příliš sladký či kalorický, cukru uberte nebo ho nahraďte umělými sladily. Rybíz dejte do hrnce a zalejte vodou tak, aby kuličky byly ponořeny v tekutině. Povařte 15 minut na nízkou teplotu, většina vody by se měla vyvařit. Poté nechte odstát 12 až 24 hodin.

Vezměte směs a sceďte do jiného hrnce. Přebytečné kuličky vyhoďte. Přidejte cukr, přiveďte k varu. Míchejte, dokud pěna nezmizí. Nalejte do zavařovacích sklenic, zavřete a otočte vzhůru. Neotáčejte, dokud nevychladnou. A je to!

Sdílejte článek