S blížící se zimou, chladnými dny a zvýšenou možností onemocnění jsme pro vás z bohatých zásob starých receptářů vybrali osvědčený recept na silnou a zdravou polévku, která vás díky svému složení nejen zahřeje, ale posílí váš imunitní systém, dodá vám energii a přispěje ke zvýšení odolnosti vašeho organismu proti různým onemocněním. Pro větší účinek je nejlepší dopřát si ji pravidelně, nejlépe alespoň dvakrát do měsíce.
Potřebné suroviny
Pro přípravu této speciální, posilující polévky budete potřebovat:
- 3 a ½ šálku zeleninového vývaru
- ½ šálku kokosového mléka
- 26 stroužků česneku
- 2 a ½ šálku krájené cibule
- 1/2 šálku strouhaného zázvoru
- 1 a ½ polévkové lžíce tymiánu
- ½ čajové lžičky kajenského pepře
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce olivového oleje, a také
- 4 plátky citronu.
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu, a to na teplotu 180 °C. Do vhodné zapékací nádoby dejte očištěný česnek v předepsaném množství, přidejte olej a posypejte solí. Nádobu překryjte aluminiovou folií a pečte přibližně po dobu 45 minut, v závislosti na tom, jaký typ trouby máte a jakou má výkonnost. Česnek by měl mít po upečení načervenalou barvu. Nechejte ho vychladnout.
V hrnci rozpusťte máslo, osmažte na něm nakrájenou cibuli, poté přidejte ostatní ingredience, uvedené v receptu, s výjimkou zeleninového vývaru, a duste je po dobu přibližně 5 minut. Pak přidejte vychladlý pečený česnek a duste dalších pět minut. Nakonec do směsi přilijte zeleninový vývar a polévku vařte po dobu 20 minut. Výsledná polévka by měla mít krémovou konzistenci. Na závěr ji dochuťte solí a pepřem a před podáváním vložte na dno talíře nebo misky plátek citronu. Polévku můžete pro větší zasycení podávat s nejlépe domácím chlebem nebo celozrnným pečivem. Pokud ji připravujete jako hlavní chod, můžete do ní rovněž zavařit na kostky nakrájené brambory.
Přejeme vám dobrou chuť, a především pevné zdraví!