Starý recept na pokrm ze zelí a brambor

Zapékané pokrmy jsou vždy velmi jednoduché a snadné. Stačí, když dáte pár ingrediencí do zapékací mísy nebo pekáče a strčíte všechno do trouby. O zbytek se už postará samotná trouba a vy u toho nemusíte stát. Toto jídlo není jiné a znaly ho již naše babičky. Kombinace brambor, zelí a mletého masa je vynikající, ale můžete si recept připravit i bez masa.

Reklama

Co budete potřebovat?

V případě, že máte chuť na masitý pokrm, přidejte kvalitní mleté maso. Není to ale podmínkou, protože si recept vychutnáte i jako vegetariánské jídlo. Zkuste toto staré jídlo našich babiček a uvidíte, že si pochutná celá rodina. Navíc budete mít plný pekáč jídla, který vystačí i na dva dny (podle velikosti vaší rodiny). Na výrobu tohoto pokrmu potřebujete:

Reklama
Shutterstock
  • mleté vepřové maso – 200 gramů,
  • brambory (nahrubo nastrouhané) – 1 ks,
  • kysané zelí – 500 gramů,
  • olej – 1 lžíce,
  • vejce – 2 ks,
  • česnek – 3 stroužky,
  • cibule – 2 ks,
  • polohrubá mouka – 1 hrnek,
  • mléko – 1 hrnek,
  • prášek do pečiva – 1 balíček,
  • kmín – podle chuti,
  • majoránka – podle chuti,
  • oregano – podle chuti,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti.

Pracovní postup

Kupte si kyselé zelí ve sklenici nebo sáčku (použít můžete i domácí). Sceďte tekutinu, kterou můžete použít pro vaření polévky. Nakrájejte zelí na menší kousky a vložte maso do mísy. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Přidejte ji do mísy k mletému masu. Přidejte zelí, prolisovaný česnek a vše promíchejte. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva a zbytek ingrediencí ze seznamu. Vše velmi důkladně promíchejte, protože se musí celá směs spojit a ochutit.

Nakonec přidejte oškrábané a nastrouhané brambory. Vše promíchejte. Těsto by mělo připomínat směs na bramboráky. Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Rozložte do něj rovnoměrně těsto a zasypte ho kostičkami slaniny (pokud chcete). Vložte pokrm do předehřáté trouby a pečte ho o teplotě 180 stupňů, dokud nebude maso hotové a vršek dokonale zlatý. Toto jídlo vám zajisté bude chutnat a připravíte ho velmi snadno a rychle. Přejeme dobrou chuť!

Reklama