Zapékané pokrmy jsou vždy velmi jednoduché a snadné. Stačí, když dáte pár ingrediencí do zapékací mísy nebo pekáče a strčíte všechno do trouby. O zbytek se už postará samotná trouba a vy u toho nemusíte stát. Toto jídlo není jiné a znaly ho již naše babičky. Kombinace brambor, zelí a mletého masa je vynikající, ale můžete si recept připravit i bez masa.
Co budete potřebovat?
V případě, že máte chuť na masitý pokrm, přidejte kvalitní mleté maso. Není to ale podmínkou, protože si recept vychutnáte i jako vegetariánské jídlo. Zkuste toto staré jídlo našich babiček a uvidíte, že si pochutná celá rodina. Navíc budete mít plný pekáč jídla, který vystačí i na dva dny (podle velikosti vaší rodiny). Na výrobu tohoto pokrmu potřebujete:
- mleté vepřové maso – 200 gramů,
- brambory (nahrubo nastrouhané) – 1 ks,
- kysané zelí – 500 gramů,
- olej – 1 lžíce,
- vejce – 2 ks,
- česnek – 3 stroužky,
- cibule – 2 ks,
- polohrubá mouka – 1 hrnek,
- mléko – 1 hrnek,
- prášek do pečiva – 1 balíček,
- kmín – podle chuti,
- majoránka – podle chuti,
- oregano – podle chuti,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Pracovní postup
Kupte si kyselé zelí ve sklenici nebo sáčku (použít můžete i domácí). Sceďte tekutinu, kterou můžete použít pro vaření polévky. Nakrájejte zelí na menší kousky a vložte maso do mísy. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Přidejte ji do mísy k mletému masu. Přidejte zelí, prolisovaný česnek a vše promíchejte. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva a zbytek ingrediencí ze seznamu. Vše velmi důkladně promíchejte, protože se musí celá směs spojit a ochutit.
Nakonec přidejte oškrábané a nastrouhané brambory. Vše promíchejte. Těsto by mělo připomínat směs na bramboráky. Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Rozložte do něj rovnoměrně těsto a zasypte ho kostičkami slaniny (pokud chcete). Vložte pokrm do předehřáté trouby a pečte ho o teplotě 180 stupňů, dokud nebude maso hotové a vršek dokonale zlatý. Toto jídlo vám zajisté bude chutnat a připravíte ho velmi snadno a rychle. Přejeme dobrou chuť!