Chuť na neobyčejný dezert? Touha po kapce exotiky? Arménské lavaše jsou ideální volbou, po které sáhne každý, kdo chce ochutnat sladkou delikatesu. Během pouhých pěti minut vzniknou úžasné trojúhelníčky plněné tvarohem, které chutnají naprosto božsky. Zamilují si je děti k odpolední svačince i dospělí k silnému espressu. Neztratí se ani ke snídani s bílým jogurtem. A co teprve k dopolední práci u počítače, ale ouha, už žádné nejsou! Chutnají totiž tak božsky, že zmizí ze stolu hned po dopečení.
Ingredience
Co budete na přípravu dezertu z arménských placek potřebovat? Zejména ony arménské placky, které jsou dostupné také na tuzemském trhu. Celkově si připravte:
- arménské placky lavaš – 1 balení
- vejce – 1 ks
- nízkotučný tvaroh – 200 g
- mražené maliny – porce
- cukr – dle chuti
- vanilinový cukr – dle chuti
- chia semínka (příp. sezamová semínka) – na ozdobu
Postup přípravy:
U tohoto receptu jsou základem tradiční arménské placky, které se nazývají lavaše. Jedná se o typický nekynutý chléb v placce, který se podává k většině pokrmů arménské, ale též kavkazské kuchyně. Vyrábí se z pšeničné nebo žitné mouky a vody, lavaše připomínají indické placky čápátí.
Vyjměte placky z balení a rozložte je na pracovní plochu. Pomocí ostrého nože je nakrájejte na pruhy o rozměrech asi 10 x 25 centimetrů a odložte si je stranou. Do misky vložte tvaroh, do kterého přisypejte cukr, vanilinový nebo vanilkový cukr dle chuti a dobře rozmíchejte. Poté do směsi přidejte bílek a dobře promíchejte.
Hotovou směs pokládejte pomocí lžíce na kraj uříznutého proužku, posypejte malinami (v létě lze nahradit sezónním zahradním ovocem, jahodami, borůvkami nebo ostružinami), zabalte do trojúhelníčku. Připravené trojúhelníky položte na pečicí papír na plech, pomažte rozšlehaným žloutkem, dozdobte semínky a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia na cca 20 minut.
Zdroj: xitrosti.com