Úžasná roláda z jemného těsta s náplní podle vašich chutí

Rolády jsou velmi oblíbené nejen u domácích kuchařek, ale také u lidí, kteří v kuchyni netráví žádný čas. Můžete si je samozřejmě snadno koupit v obchodě, ale také si je připravit doma. Druhá možnost má tu výhodu, že si roládu vždy naplníte přesně příchutí, na kterou máte zrovna chuť. Navíc výroba samotného těsta je neuvěřitelně jednoduchá.

Co budete potřebovat?

V první řadě si vyberte, co chcete použít jako náplň. Může se jednat o ořechovou náplň s jablky, tvarohovou, švestkovou nebo povidlovou náplň. Použít můžete prakticky cokoli a vyrobit si můžete i různé příchutě. S námi dnes zjistíte, jak si vyrobit snadno a rychle jemné těsto na roládu. Na výrobu potřebujete:

  • mouka – 30 dkg,
  • vejce – 1 ks,
  • zakysaná smetana – 1 sklenice,
  • sůl – špetka,
  • mouka (na polevu) – 1 dkg,
  • tuk (na polevu) – 1 dkg,
  • zakysaná smetana smíchaná s olejem (na polevu) – malé množství.
Shutterstock

Pracovní postup

Z ingrediencí na těsto vypracujte homogenní těsto. Vyválejte z nich plát o tloušťce půl centimetru. Na polevu smíchejte rozehřátý tuk s moukou a potřete s ním těsto. To potom srolujte do tvaru rolády z delší strany. Nechte ho nějakou dobu odležet v lednici, protože potřebuje trochu ztuhnout. Potom ho rozdělte na čtyři části a každý z nich rozválejte na tenký plát. Doprostřed každého z nich umístěte náplň, kterou jste zvolili pro svou rodinu. Přidejte také trochu zakysané smetany.

Čtěte také: Česnek a skořice? Duo, které porazí cukrovku a popasuje se i s kily navíc!

tudnodkell.info

Dostatečně velký plech vymažte máslem a vysypte moukou. Vršek každé rolády potřete malým množstvím zakysané smetany a olejem. Troubu předehřejte na 180 stupňů, nastavte horkovzdušný program a pečte po dobu 30 minut. Z tohoto množství surovin dostanete dost těsta na čtyři rolády, a proto si můžete vyrobit hned čtyři rolády najednou. Do každé z nich snadno dáte jinou náplň a každý z rodiny si dá přesně to, na co bude mít zrovna chuť.

Zdroj: tudnodkell.info