Dnešní dezert je založen na dokonalém spojení čokolády a smetany. Vychutnáte si ho ale stejně dobře během chladných dnů i v parném létě. Surovin sice potřebovat poměrně hodně, ale nemusíte se toho vůbec obávat, protože výroba je skutečně jednoduchá. Podívejme se, co budete potřebovat a jak připravit tento úžasný dezert.
Co budete potřebovat?
Dezert se skládá ze dvou částí, jako mnoho jiných pochoutek. Připravit budete muset těsto a náplň, ale obojí je snadné. Na těsto budete potřebovat 5 vajec, 125 gramů pšeničné mouky, 125 gramů moučkového cukru, 25 gramů kakaa, 1 lžičku vanilkového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli a 40 ml vody.
Náplň bude příjemně sladká, protože do ní patří 400 gramů 30% smetany, 100 ml mléka, 75 gramů medu, 125 gramů bílé čokolády, 1 lžička vanilkového cukru, 10 gramů želatiny a 50 ml vody. Poslední částí, kterou můžete přeskočit v případě, že si chcete ušetřit práci a nechcete mít dezert ještě sladší, je poleva. Na tu si připravte 80 gramů 30% smetany a 80 gramů hořké čokolády.
Způsob přípravy
Jako první uděláme těsto. V hluboké míse vyšlehejte mixérem moučkový cukr a vejce do nadýchané pěny. Poté přidejte vanilkový cukr a špetku soli. Jemně promíchejte.
Prosejte mouku, smíchejte s práškem do pečiva a kakaem. Postupně vše přidejte do vaječné směsi a opatrně promíchejte. Do malé nádoby dejte vodu a 2 lžíce těsta. Zamíchejte a nalijte zpět do těsta. Těsto vylijte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě na 180 stupňů 12-15 minut. Jakmile těsto vychladne, zařízněte okraje.
Na krém rozpusťte želatinu ve vodě a nechte nabobtnat. V míse smíchejte smetanu s vanilkovým cukrem a vložte do lednice. Zahřejte mléko a přidejte kostičky bílé čokolády. Čokoládu rozpusťte, přidejte trochu medu a promíchejte. Zahřejte želatinu. Přidejte ji do čokoládové směsi, promíchejte a nechte vychladnout. Poté vmíchejte šlehačku.
Složte vše dohromady a vychutnejte si výsledek
Krém naneste na těsto a zakryjte druhým plátem. Smetanu s čokoládou zahřejte ve vodní lázni, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí a nalijte ji rovnoměrně na dezert. Rozetřete cukrářskou stěrkou.
Nechte čokoládu ztuhnout a máte hotovo. Vršek dezertu můžete ozdobit nasekanými ořechy, kokosovými vločkami nebo zdobením podle vašeho vkusu a chuti. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!