Věděli jste, že díky některým potravinám můžete zlepšit svůj imunitní systém?

Svou imunitu můžete posílit různými způsoby, například kvalitnějším spánkem, pohybem na čerstvém vzduchu, redukcí stresových faktorů, ale také úpravou stravy s akcentem na některé potraviny. O některých potravinách je známo, že člověku pomáhají zlepšit jeho zdraví, ale u některých vás to možná překvapí.

Česnek

Česneku se řada lidí vyhýbá pro jeho velice výraznou chuť a vůni, ale tím se ochuzují nejen o kulinářské zážitky, ale zejména o léčivé účinky česneku, který je účinný zejména proti různým infekcím a používá se pro tyto účely již po staletí. Různé výzkumy navíc ukazují, že česnek dokáže také zpomalit kornatění tepen a snížit krevní tlak. Pokud trpíte nachlazením, pak je přírodním lékem, který vás brzy postaví na nohy, šťáva z prolisovaného česneku a cibule.

Citrusové plody

Při nachlazení nebo chřipce mají lidé tendenci automaticky zvyšovat příjem vitaminu C, aby se z nepříjemného onemocnění co nejdříve vyléčili. A proč je zrovna vitamin C tak důležitý? Přispívá totiž k tvorbě bílých krvinek, které jsou naprosto klíčové v boji proti různým infekcím. Lidské tělo si bohužel vitamin C nedokáže vyrobit, a i když jej přijme zvenčí, nedokáže ho dlouhodobě uchovávat. Proto je tak důležité konzumovat pravidelně zejména citrusové plody, které jej tělu dodají v potřebném množství a přírodní formě. K citrusovým plodům patří zejména citrony, pomeranče, mandarinky, grepy a také pomelo.

Čtěte také: Na Bulovce zaměnili dvě pacientky a potrat provedli jiné ženě! Neuvěřitelná chyba stála mladou maminku dítě!

Zázvor

Zázvor má pozoruhodné protizánětlivé účinky a je oblíbeným přírodním lékem při chřipce nebo nachlazení. Jedním z důvodů, proč po něm nemocní lidé často sáhnou, je také skutečnost, že pomáhá zmírnit nevolnost. Pokud jde o imunitní systém a jeho posílení, patří zázvoru jedno z předních míst pomyslného žebříčku. Zajímavé je, že je schopen mírnit i chronickou bolest a také snižovat hladinu nebezpečného cholesterolu.

Brokolice

Brokolice nepatří především mezi dětmi, ale i některými dospělými právě k nejoblíbenějším druhům zeleniny, ale nelze jí upřít, že je přímo nabitá minerály a vitamíny. Mezi minerály je řada antioxidantů a z vitaminů je to především již výše zmiňovaný důležitý vitamin C, ale také vitaminy A a E. Obsahuje také značné množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. Brokolici je ale zapotřebí konzumovat tak, aby její tepelná úprava byla co nejkratší a umožnila zachovat všechny tyto uvedené účinky.

Kiwi

O kiwi je známo, že je bohaté na vitaminy, zejména vitamin C, ale také například vitamin A. Konzumace kiwi rovněž přispívá k tvorbě bílých krvinek, které člověka chrání před infekcemi a umožňují rychlejší vyléčení. Někteří odborníci doporučují odstranit chloupky ze slupky, řádně ji omýt a poté zkonzumovat, protože ta obsahuje rovněž řadu účinných látek a je škoda ji zahodit.

Jogurt

Pokud hovoříme o jogurtu, máme na mysli bílý, přírodní jogurt, který obsahuje živé kultury, například farmářský nebo řecký jogurt. Jogurtové kultury skvěle fungují při posilování imunity lidského těla. Jogurt obsahuje také vitamin D, který pomáhá zvýšit celkovou obranyschopnost organismu v boji proti různým nemocem. Pokud vám bílý jogurt příliš nechutná, nekupujte ovocné, ale raději si do přírodního jogurt přidejte podle chuti čerstvé ovoce, ořechy a trochu medu.