Vepřové koleno je rozhodně jídlo pro pořádné chlapy. Jestli potěšit muže ze své rodiny, můžete ho udělat jako překvapení na víkendový oběd. Příprava kolena je časově náročnější, protože trvá poměrně dlouho, než se maso správně udělá. Proto tento recept není úplně vhodný na pracovní dny. O víkendu si ho ale můžete připravit a vychutnáte si ho všichni.
Co budete potřebovat?
Snad každý chlap miluje vepřové koleno a pivo. Dejte tyto dvě věci dohromady a připravte svému partnerovi nebo jinému muži ve svém životě toto vynikající jídlo. Tento recept je na dvě kolena. V případě, že jich budete připravovat méně nebo více, musíte si přizpůsobit i zbytek surovin. Na tento recept si připravte:
- vepřová kolena – 2 ks,
- pivo – 1 litr,
- brambory – 1 kg,
- sůl – 2 lžíce,
- majoránka – špetka,
- bobkové listy – 3 ks,
- celý pepř – 10 kuliček,
- česnek – 2 hlavy,
- rostlinný olej – 4 lžíce,
- vepřové sádlo – 2 lžíce,
- sůl – 1 lžíce,
- olej na smažení brambor – 3 dl,
- petrželka – 1 svazek.
Pracovní postup
Kolena opláchněte a vložte do větších hrnce. Zalijte ho studenou vodou a začněte s vařením. Jakmile se začne vařit, odstavte ho, ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Přidejte bobkový list, červenou cibuli a česnek. Vařte na středním ohni, dokud se z kolene neuvolní kost. Brambory opláchněte a uvařte ve slupce v osolené vodě. Sceďte je a nechte vychladnout. Poté oloupejte slupky a nakrájejte všechny brambory na středně velké kousky.
Druhou hlavu česneku očistěte a jemně nasekejte. Smíchejte se 4 lžícemi oleje, hořčicí a zalijte polovinou piva. Jakmile budou kolena uvařená, opatrně je vyndejte z vody a přesuňte do vymazaného pekáče. Potřete maso česnekovou směsi a pod maso nalijte zbytek piva. Poté vložte pekáč do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečte do červena. Podle potřeby doplňte do pekáče pivo. Brambory opečte na rozpáleném oleji a při podávání zasypte nasekanou petrželkou.
Zdroj: elmenyorszag.com