David Hampl
22 února, 2019

Chtěli jste někdy vyzkoušet upéct tento výborný a všeobecně známý dort nebo na něj prostě jen máte chuť a milujete ho tak, jako snad každý? V tom případě pro vás máme snadný recept, jak ho doma připravit snadno a velice rychle. Nejedná se o nic složitého – Sacher dort zvládne každý. Pojďme na něj!

Tradiční dort z Vídně

Sacherův dort neboli zkráceně Sacher je originální a slavný druh čokoládového dortu, pro který je typická meruňková marmeláda a čokoládová poleva. Tuto vídeňskou specialitu vymyslel a upekl na dvoře knížete Metternicha v roce 1832 tehdy teprve šestnáctiletý Franz Sacher, po němž dort nese své jméno. Kníže Metternich dal původně rozkaz šéfkuchaři, aby vytvořil originální a jedinečný dezert pro jeho výjimečné hosty. Šéfkuchař byl však nemocný a tak za něj úkol vzal jeho učeň, který byl tehdy ve druhém ročníku výuky. Ten ale vytvořil recept pouze na těsto. Marmeládu s čokoládovou náplní a tím i finální podobu zákusku dodal až jeho syn během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře jménem Demel.

Co budeme na přípravu potřebovat?

Než se pustíme do samotného pečení, připravíme si všechny potřebné ingredience. Sacher dort je nenáročný a všechny věci z receptu obvykle míváte doma na pečení každého sladkého řezu nebo bábovky. Kromě klasického piškotu je největší kouzlo v tom, že typická tmavost je dána přidáním čokolády (obvykle hořké, ale může být dle vaší chuti i mléčná), nikoliv kakaa. Na Sacher si připravíme:

  • 15 dkg másla nebo margarínu
  • 15 dkg cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 celá vejce
  • 15 dkg čokolády
  • 25 dkg mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce mléka
  • 10 dkg mletých ořechů
  • 20 dkg meruňkové marmelády (náplň)
  • 15 dkg čokolády (poleva)
  • 15 dkg másla (poleva)

Jistě také víte, že správný Sacher dort má uvnitř náplň z marmelády, která by měla být nejlépe meruňková (pokud ji nemáte, lze však zaměnit za jinou vyrobenou ze sladkého ovoce) a navrch polevu z čokolády. Po přidání těchto vrstev k jedinečnému piškotu vznikne tolik známá a nezaměnitelná chuť, kterou mají všichni rádi.

Pokračování článku na další stránce
Sdílejte článek