Nakládaná zelenina je velmi výhodná, protože vám ve spíži vydrží klidně i celou zimu. Zároveň je velmi zdravá, takže byste nad ní neměli příliš dlouho přemýšlet. Obrovskou výhodou je, že domácí nakládání zeleniny nezabere příliš mnoho času a nebude vás stát tolik, jako kupovaná zelenina. Dnes se s vámi podělíme o recept na nakládané okurky s cibulí, které chutnají úžasně!
Co budete potřebovat?
Na nakládání zeleniny nepotřebujete hodně surovin. Prakticky vám stačí zelenina, kterou budete nakládat. K tomu přidejte koření a konzervační látky a máte hotovo. Na tento recept budete potřebovat 1 kg okurky, 150 gramů cibule, 1 svazek čerstvého kopru, 1 ½ lžíce cukru, 1 polévkovou lžíci soli, 2 polévkové lžíce octu (9%) a 120 ml oleje.
Pracovní postup
V první řadě okurky omyjte a odřízněte špičky.
Poté okurky nakrájejte na kolečka nebo plátky, to je čistě na vás.
Cibule očistěte a nakrájejte na půlkroužky. Vložte ji do misky s nakrájenou okurkou.
Kopr jemně nasekejte a přidejte ho do mísy k nakrájené zelenině. Přidejte sůl, cukr a ocet.
Směs zalijte olejem a všechno důkladně promíchejte.
Okurky nechte odstát 3-4 hodiny. Během této doby se objeví šťáva.
Potom vložte všechno do hlubokého hrnce a dejte na sporák. Zakryjte pokličkou a přiveďte k varu. Zeleninu vařte 7 minut na středním ohni za stálého míchání. Potom budou okurky s cibulí hotové.
Ze sporáku vložte připravenou zeleninu ihned do sterilizovaných sklenic a uzavřete sterilizovanými víčky. Sklenice otočte víčkem dolů a počkejte, dokud směs nevychladne.
Skladujte na tmavém a chladném místě.
Co dalšího můžete naložit na zimu?
Nakládání je jednou z tradičních metod, jak si uchovat jídlo z letní sezóny na zimu. Nakládat můžete téměř všechno. Většinou se jedná o ovoce a zeleninu, ale mnoho lidí tímto způsobem konzervuje také houby nebo maso. Naložit můžete prakticky jakékoli druhy ovoce a zeleniny. U všech surovin si musíte zjistit, jestli budete nakládat do octu, oleje, alkoholu nebo sádla.
Zdroj: plyashka.com