Obecně se má za to, že uvařit rýži dokáže naprosto kdokoliv. Není to ale tak docela pravda. I vaření rýže je možné pokazit. Místo dokonale uvařené rýže můžete získat rozvařenou kaši nebo naopak tvrdá, nedovařená zrnka. Pokud chcete při vaření rýže vždy dosáhnout těch nejlepších výsledků, zaměřte se na několik důležitých faktorů a vyvarujte se zbytečných chyb.
Základem je použití správného množství vody
Klíčem k úspěchu i požadované výsledné konzistenci je množství vody, ve které rýži připravujeme. Obecně se doporučuje použít dva díly vody na jeden díl rýže. Různé druhy rýže však vyžadují jiné množství vody, čtěte proto návody k přípravě. Pokud se vám ale zdá, že během vaření rýže z hrnce zmizela veškerá voda a rýže ještě není ani zdaleka hotová, raději přidejte alespoň polovinu šálku vody, jinak hrozí, že z rýže vznikne rýžová kaše. Nikdy ale nepřilévejte do vařící se rýže studenou vodu. Ideální je použít vodu vlažnou, aby se zbytečně nezastavil proces vaření.
Rýži je třeba občas promíchat a včas sundat ze sporáku
Jestliže budete rýži během přípravy neustále míchat, může se vám lehce stát, že na konci vaření bude v hrnci kaše. Samozřejmě je dobré občas vařečkou odlepit rýži ode dna, ale není třeba to přehánět. Pro perfektní chuť rýže máme malý trik: když rýže začne houstnout a objeví se na ní bubliny, je čas ji vypnout. Potom ji sundejte z plotýnky, nechejte chvíli odpočinout a asi po pěti minutách pokračujte v jejím dalším ochucení či jiné přípravě. Další triky, které můžete při přípravě rýže využít:
- Pokud patří rýže mezi stálice vašeho jídelníčku, zvažte nákup rýžovaru, usnadní vám práci.
- Rýži můžete uchovat teplou podle vzoru babiček: hrnec s horkou rýží přiklopte pokličkou a schovejte do peřin.
- Rýži před vařením vždy důkladně propláchněte ve studené vodě.
- Můžete zkusit také přípravu rýže v troubě.