Základní recept na linecké cukroví pro každou hospodyni

Linecké cukroví je základním druhem pochoutek, které si o Vánocích užívají lidé v každé rodině. Kupované cukroví je velmi drahé a není tak dobré. Domácí výroba bude vždy lepší a levnější. Proto byste si měli do své domácí kuchařky přidat i základní recept na toto tradiční cukroví. Na jeho výrobě není nic těžkého a můžete zapojit i děti. Příprava je velmi jednoduchá a vyrobíte dostatek kousků, které vám vydrží alespoň přes Vánoce. Poradíme vám, jak na to.

Co budete potřebovat?

Na výrobu lineckého cukroví potřebujete jen pár věcí. Právě díky tomu je jeho výroba velmi levná a jednoduchá. Nedílnou součástí každého lineckého cukroví je samozřejmě vynikající džem nebo marmeláda. Výběr je pouze na vás. Nejlépe bude chutnat domácí marmeláda a příchuť můžete použít podle vlastní chuti. Na recept potřebujete:

  • mouka – 30 dkg,
  • máslo – 20 dkg,
  • vaječný žloutek – 1 ks,
  • moučkový cukr – 10 dkg,
  • citronová kůra – ½ citronu,
  • celé vejce – 1 ks.

Pracovní postup

Do hluboké mísy nasypte mouku, přidejte máslo a rukama suroviny promíchejte. Přidejte žloutek, moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru z poloviny citronu. Rychlými pohyby proveďte hnětení rukama. Z těsta vytvarujte menší kuličky. Zabalte je do potravinářské fólie a vložte je alespoň na 1 hodinu do lednice. Poté těsto rozválejte na pomoučené ploše a vezměte do ruky vykrajovátka. Polovina těsta musí být plná a v polovině udělejte uprostřed menší otvor.

Čtěte také: Česnek a skořice? Duo, které porazí cukrovku a popasuje se i s kily navíc!

Otvor bude sloužit k tomu, abyste viděli marmeládu mezi plátky těsta. Vykrojené těsto rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Středové otvory potřete rozšlehaným vejcem. Vložte plech do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte po dobu 20-25 minut. Upečené cukroví nechte vychladnout na pokojovou teplotu a plné kousky natřete marmeládou. Na ně položte kousky s otvorem a jemně přimáčkněte. Nakonec je můžete zasypat moučkovým cukrem.

Zdroj: mindmegette.hu