Dříve se pro chleba a pečivo nechodilo do obchodu. Téměř každá hospodyně uměla upéci chleba a pečivo doma. Může se zdát, že je to věda, ale upéci dobrý chléb je opravdu snadné. Můžete péci chleba z droždí, což je jednodušší, nebo kváskový. Ten je mnohem zdravější, ale o něm někdy jindy. Aby si chléb dokázal upéci i naprostý začátečník, uvádíme podrobný recept, a tak se může zdát, že je to složité. Sami uvidíte, že není.

Chléb upečený z droždí

Na upečení tohoto chleba si připravte tyto suroviny:

  • 500 – 600 gr pšeničné mouky
  • 15 gr droždí
  • 1 lžičku soli
  • Vodu, cca 200 ml
  • 1 lžičku cukru
  • Tuk na vymazání formy, semínka – sezam, dýni, slunečnici, apod.

Nejdříve si necháme vzejít droždí. Do misky rozmělníme droždí, přidáme cukr a trochu vlažné vody. Řádně rozmícháme. Po 15 minutách by mělo droždí pěkně vzejít. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme droždí a trochu vlažné vody. Sůl přidáme do suché mouky, protože jinak nám kvasnice zabije.

Nyní zpracujeme těsto. Můžeme použít robot, nebo kdo si troufne, rukama. Vodu přidáváme opatrně, jinak bude těsto lepit. Pro zdravější variantu chleba můžeme použít špaldovou mouku, nebo celozrnnou, nebo přidat žitnou, a to v poměru 1:1 s pšeničnou. Pokud smícháme různé druhy mouky, bude jiné množství záměsové vody.

Předem si připravíme formu, ve které budeme chleba péci. Vymažeme jí tukem, a můžeme vysypat moukou. Zpracované těsto do ní opatrně vložíme, a uhladíme tak, aby bylo všude přibližně stejně silné. Vložíme to trouby vyhřáté na 50°C, a necháme, dokud není forma plná. Pak rozpálíme troubu na 250 a pečeme cca 10 – 15 minut. Poté stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 45 – 55 minut. Přibližně 15 minut před koncem pečení vyndáme chleba z formy a otočíme ho vzhůru nohama. Tak bude kůrka ze všech stran.

Před začátkem pečení vložíme na dno trouby plech, do kterého nalijeme vroucí vodu a jak se odpařuje, tak ji doplňujeme, aby se chléb zapařil. Chléb je upečený, když je výrazně lehčí, a při poklepu kůrka zvoní. Protože každá trouba peče jinak, musíme délku pečení vychytat. Při rozkrojení by se neměl lepit. Necháme ho vystydnout, nejlépe na mřížce, a po úplném vychladnutí zabalíme do utěrky. Tak nebude plesnivět. Pokud se vám povede, stihnete ho sníst dříve, než by se zkazil.

Další produkty z chlebového těsta

Pokud chcete těsto, které vám vydrží, aniž byste ho hned pekli, zde je recept.

Vezměte:

  • 600gr mouky
  • 400gr vody
  • 1 vajíčko
  • 15gr droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku tuku.

Těsto připravujeme stejně jako na chléb, ale když nám trochu zůstane, můžeme ho uchovat v uzavřené krabičce asi týden. Z tohoto těsta upečete chléb, pizzu, bochánky, nebo koblihy. Jen pečení je odlišné pro bochánky, nebo koblihy. Bochánky pečte na plechu, popř. pečícím papíru, koblihy se smaží v oleji. Pak je dejte na ubrousek, aby z nich okapal přebytečný olej.

Pokud jste při přípravě těsta zapomněli přidat kvasnice, můžete je nahradit kefírem, nebo podmáslím, či jogurtem, a máte zdravější variantu těsta. Zde jsou poměry surovin:

  • 2 šálky jogurtu
  • 1 šálek oleje
  • 6 šálků mouky
  • 2 sáčky prášku do pečiva
  • 1-2 lžičky soli.

Vše smíchejte ve větší misce, a vytvořte homogenní těsto. Z něho vytvořte kuličky a z nich placky u průměru asi 10 cm.  Naplňte je sýrem, který nakrájíte na menší kostky. Nebo třeba kousky šunky. Můžete je srolovat ro rohlíčků, nebo nechat jen tak. na povrchu je potřete vodou, a posypte semínky. Dejte na vymazaný plech, a pečte 15 – 20 minut na 180°C.

Recept na Proju – národní jídlo

Tento pokrm můžete podávat jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo. Jak se komu líbí. K přípravě budete potřebovat:

  • 2 šálky kukuřičné mouky
  • 2 šálky bílé mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • šálek sýra, nebo kolik zrovna máte
  • ½ šálku oleje
  • na zamíchání podmáslí, nebo vlažnou vodu.

Suroviny dáme do větší mísy, promícháme na sucho, a pak teprve přidáme olej a podmáslí, či vodu. Výsledné těsto má být řídké, tak, aby šlo nalít do předem připravené formy, nebo na plech. Vrstvu udělejte tenkou, a můžete těsto obohatit o sýr, či semínka. Vložte do trouby rozpálené na 250°C, ale ihned snižte teplotu na 200°C. pečte tak dlouho, až začne na povrchu červenat, a špejlí kontrolujte, zda je upečené. Pokud se na špejli nelepí, máte hotovo.

Sdílejte článek