David Hampl
10 července, 2020

Jakmile nastane období chřipkových epidemií a nachlazení, sahají lidé pro různých metodách, jak posílit imunitu a dodat tělu dostatečné množství potřebných živin. Vedle ovoce a přírodních bylinek je jedním z prostředků vhodné prevence také zázvorový čaj. Zázvor se tak dlouhodobě řadí mezi potraviny, které se staly běžnou výbavou domácností v zimním období, jeho konzumaci byste ovšem neměly omezovat pouze v této části roku, jelikož se vyznačuje řadou dalších pozitivních účinků, o kterých jste možná neměly ani tušení.

Čím zázvor prospívá

Zázvor obsahuje vedle vitamínů také několik esenciálních olejů, které nejenže zapříčiňují jeho typicky ostrou chuť, ale také pomáhají tělu od různých neduhů. Zázvor je právem považován za superpotravinu, a to právě kvůli následujícím schopnostem:

  • předcházení rozvoji virových onemocnění klasického typu (chřipka či jiné nemoci přenášející se kapénkovou infekcí) likvidací virových kmenů
  • zmírnění a léčba projevů nachlazení
  • čištění cévního řečiště od tuků a usazenin, prevence infarktu
  • pročišťování orgánů, především jater a ledvin
  • podpora imunitního systému, omezování či likvidace infekcí
  • zklidňování bolesti

Pití zázvorového čaje by se tak mělo stát každodenním rituálem, při běžném zatížení zdraví je optimální jeden šálek denně.

Jak si připravit zázvorový čaj

Správné složení a postup přípravy zázvorového čaje je ovšem velmi důležitý. Pokud si zázvorový čaj objednáte v restauraci, dostanete většinou pouze nahrubo nakrájený kořen zalitý horkou vodou. Takto upravený zázvor sice není zcela bez účinku, ale samotný výluh nedosahuje potřebných kvalit pro uvedené účely. Správně připravený šálek zázvorového čaje by měl obsahovat:

  • nastrouhaný zázvor (alespoň 5 g)
  • kurkumu (v přibližně stejném množství jako zázvor)
  • med a mléko (nejlépe kokosové) na dochucení
  • vodu dle objemu hrnku

Čaj by měl projít několika minutovým varem, nestačí tedy dát ingredience do šálku a zalít vroucí vodou. Minimální doba vaření zázvoru s kurkumou je 10 minut na mírném ohni, poté by do vývaru mělo být přidáno mléku. Medem dochucujte až po částečném vychlazení (jinak se z něj ztratí potřebné živiny). Ideální je pak zkonzumovat vše včetně rozvařeného zázvoru.

Sdílejte článek