David Hampl
27 června, 2022
, ,

Jaro je tady a léto na spadnutí. S nimi přichází také období salátů. Lehké pokrmy jsou během parných dnů velmi chutné a nebudete se po nich cítit těžce. Proto byste měli mít po ruce vždy vynikající recepty na lehké saláty, na kterých si pochutná každý a potěší všechny vaše chutě. Podívejme se na chutné a zdravé saláty na každý den i sváteční stůl.

Salát s ředkvičkou, bramborami a zelím

Na přípravu tohoto salátu budete potřebovat 500 gramů nových brambor, 350 gramů zelí, jarní cibulku nebo jinou zeleň podle chuti, 250 gramů ředkve, 150 gramů kefíru, 2 polévkové lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, 1 čajovou lžičku hořčičných semínek, sůl a pepř podle chuti. Jestli pěstujete na zahradě ředkvičky a zelí, vyjde vás tento salát velmi levně. Připravit si navíc můžete i domácí majonézu, která bude zaručeně chutnat mnohem lépe než kupovaná.

https://zdobrom.com/

Příprava všech salátů je velmi jednoduchá. Brambory uvařte, nechte vychladnout a poté nakrájejte na menší kousky. Zelí, ředkvičky, jarní cibulku a cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno a smíchejte s kefírem, majonézu a hořčičnými semínky. Vše smíchejte ve velké míse a salát dochuťte solí a pepřem. Přidat můžete i další koření nebo zeleninu, kterou budete mít po ruce. S koprem bude chuť výraznější a salát ještě zdravější.

Vitamínová bomba s pórkem

Na tento salát potřebujete jen pár jednoduchých ingrediencí, které budou dohromady chutnat úžasně. Připravte si 5 vajec, svazek pórku, jarní cibulku nebo jinou zeleň podle své chuti, zakysanou smetanu a majonézu ve stejných poměrech, sůl a pepř podle chuti. Tento salát možná nedostanete do dětí, protože je hodně zelený, ale pro dospělé bude vynikající možností pro lehkou večeři nebo zdravou svačinu.

https://zdobrom.com/

Pórek opláchněte vodou a osušte. Nakrájejte ho společně s cibulí a bylinkami. Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a oloupejte skořápky. Potom je nakrájejte na kostky. Použít můžete speciální kráječ na vejce, díky kterému to půjde velmi jednoduše. Smíchejte zakysanou smetanu s majonézou. Podle chuti osolte a opepřete. Vejce smíchejte s pórkem a bylinkami. Dochuťte dresinkem a podávejte.

Salát s okurkami a olivami

Další salát bude mít také nádherně zelenou barvu. Skládá se totiž ze 4 okurek, 100 gramů oliv, jarní cibulky, 1 čajové lžičky hořčičných semínek, soli a pepře podle chuti a malého množství slunečnicového oleje.

https://zdobrom.com/

Výroba salátu je neuvěřitelně jednoduchá, protože se skládá jen z několika surovin. Okurky nakrájejte na kostky. Olivy nakrájejte na plátky. Cibule a jarní cibulky by měly být nakrájené nadrobno. Smíchejte vše dohromady. Poté dochuťte zeleninu solí, pepřem, hořčičným semínkem a trochu slunečnicového oleje. Použít můžete také olivový olej, jestli si chcete užít zdravější pokrm.

Jarní salát se sýrem

Poslední recept na jarní salát se skládá z 600 gramů zelí, 3 okurek, 150 gramů sýra, jarní cibulky, 6 polévkových lžic smetany, 1 čajové lžičky hořčičných semínek, soli, pepře a koření podle vašeho výběru. Dochucení záleží jen na vás. Do salátu navíc můžete přidat i další zeleninu, kterou budete mít po ruce, aby byl salát trochu barevnější. Zaručeně si ho ale vychutnáte. Velkou výhodou těchto receptů je fakt, že většina z nich obsahuje stejnou zeleninu, takže je můžete snadno měnit.

https://zdobrom.com/

Zelí, okurky a sýr nakrájejte na menší kousky. Cibuli, jarní cibulku a další zeleninu nakrájejte nadrobno. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě propojily. Zakysanou smetanu smíchejte s hořčičným semínkem a kořením podle vlastního výběru. Salát dochuťte dresinkem a podávejte čerstvý, o pokojové teplotě. Jedině o pokojové teplotě vynikne chuť zeleniny a dresinku.

Zdroj: zdobrom.com

Sdílejte článek