Sladké brambory jsou mnohem zdravější než klasické brambory. Připravit si je můžete i ve velmi oblíbené formě hranolek. Můžete si na nich pochutnat jako na zdravé svačině nebo je přidat jako přílohu k pečenému či smaženému masu. Nemusíte se obávat, že nějak uškodíte svému zdraví. Sladké brambory jsou totiž velmi zdravé. Navíc jsou velmi dobré.
Co budete potřebovat?
Na výrobu potřebujete pouhých šest ingrediencí a užijete si vynikající hranolky. Až budete mít někdy chuť na hranolky, vyzkoušejte tento jedinečný recept. Uvidíte, že jiné hranolky již nikdy dělat nebudete. Odborníci zjistili, že sladké brambory obsahují mnohem více zdravých látek, vitamínů a minerálů. A ve formě hranolek je dostanete i do dětí. Na hranolky potřebujete:
- batáty (z jedné větší uděláte celý plech)
- olivový olej,
- cukr krystal – volitelně,
- skořice – volitelně,
- sůl – podle chuti,
- česnekový prášek – podle chuti.
Pracovní postup
Troubu předehřejte na 220 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Sladké brambory nakrájejte na plátky, abyste získali tvar hranolek. Do pánve nalijte trochu olivového oleje a všechny hranolky na něm osmažte. Potom přidejte ještě trochu olivového oleje a koření, kterým chcete hranolky ochutit. Záleží pouze na vás, jaké koření použijete. Klidně můžete použít i trochu cukru a skořice, ale hranolky budou spíš sladké. Jestli je chcete slané, použijte spíš sůl a česnek.
Po orestování přesuňte hranolky na plech vyložený pečicím papírem. Rozložte je do jedné vrstvy a vložte do trouby. Pečte po dobu 10-18 minut, dokud nebudou brambory upečené a nádherně zlaté. Ihned podávejte. Nezapomeňte si k bramborám také připravit svůj oblíbený dip. Může jít jen o tatarskou omáčku, kečup nebo chilli omáčku. Vynikající je také česnekový dip s jogurtem. Ale můžete si připravit cokoli, na co máte zrovna chuť. Přejeme dobrou chuť!