Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 220 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vajíčka
- 1 dcl horké vody
- 1 dcl oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce citronové šťávy
- Kůra z 1 citronu
Postup
Příprava těsta
- Vyšlehání žloutků: Žloutky s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny.
- Přidávání surovin: Postupně přidáváme olej, horkou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Míchání: Vše důkladně prošleháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Příprava bílků: Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Kombinace: Sníh opatrně vmícháme do těsta, aby těsto zůstalo nadýchané.
Příprava formy
- Vymazání formy: Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Pečení
- Pečení: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 40 minut.
- Kontrola: Troubu prvních 30 minut neotvíráme, aby bábovka nespadla. Ke konci pečení zkusíme špejlí, zda je bábovka upečená (špejle musí vyjít čistá).
- Chlazení: Po upečení necháme bábovku ve formě asi 20 minut chladnout, poté ji vyklopíme.
Tipy a triky
- Ochlazení: Při vyklápění bábovky po 20 minutách chlazení se ujistěte, že forma je dostatečně ochlazená, aby bábovka šla snadno vyklopit.
- Variace: Pro různé chutě můžete do těsta přidat například rozinky, ořechy nebo kousky čokolády.
- Dekorace: Po vyklopení můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo polít citrónovou polevou pro extra chuť.
Recept nám poslala paní J. Jančíková
Reklama
Reklama