Jak si zavařit celá rajčata a zpracovat svou úrodu?

Domácí rajčata jsou mnohem chutnější než zelenina z obchodu. Někdy se stane, že máte příliš velkou úrodu a nevíte, jak rajčata zpracovat. Zavaření je jednou z jednoduchých metod, které můžete využít. Nemusíte rajčata loupat ani krájet. Můžete je klidně zavařit celá a v zimě si užít jejich úžasnou chuť. Navíc je to tak jednoduché, že to zvládne úplně každý. Jak na to?

Reklama

Co budete potřebovat?

Nezapomeňte si připravit velké sklenice na zavařování a důkladně je sterilizovat před použitím. Jinak na zavaření potřebujete jen zeleninu a další tři suroviny. Nic jiného není zapotřebí, jen trochu vašeho času. Jakmile budete mít všechno připravené, samotné zavařování bude trvat jen chvilku a zajistíte si domácí rajčata i na zimu. Připravte si:

  • rajčata,
  • sůl – 1 lžíce,
  • cukr – 4 lžíce,
  • ocet (9%) – 4 lžíce.
cpykami.ru

Pracovní postup

Sklenice důkladně umyjte a vložte do nic rajčata. Každé z nich předtím propíchněte vidličkou. Tím zajistíte, že slupky nepraskne. Vložte jich do sklenice tolik, kolik se jich tam vejde. Zalijte všechny vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte 15-20 minut odstát. Vodu ze sklenice nalijte do hrnce. Do 1 litru vroucí vody přidejte 1 lžíci soli, 4 lžíce cukru a stejné množství octa. Nalijte roztok zpět do sklenice s rajčaty a sklenice pevně uzavřete víčkem. Sklenice obraťte dnem vzhůru, zakryjte ručníkem a nechte vychladnout.

cpykami.ru

Další způsoby, jak zpracovat rajčata na zimu

Kromě zavaření můžete rajčata také zmrazit, usušit, naložit do oleje, vyrobit si rajčatovou šťávu nebo domácí kečup. Existuje mnoho způsobů, jak je uchovat na další měsíce nebo dokonce až na zimu. Jestli chcete něco trochu netradičního, můžete si připravit také rajčatové chutney. Záleží pouze na tom, co vaše rodina ráda konzumuje a víte, že to během dalších měsíců zpracujete. Uchovejte svá rajčata a vychutnejte si jejich chuť, vůni, vitamíny i minerály i mimo sezónu.

Zdroj: cpykami.ru

Reklama