Nebeský štrůdl bez kynutí a při pečení zaručeně nepraskne: Nejdokonalejší recept, který existuje – tohle si musíte někam uložit!

Není nic lepšího, než si doma upéct vlastní dezert ke kávě. Každý z nás si rád dá sem tam něco sladkého. Ať už to je ke snídani, po obědě či až večer. Samozřejmě si můžete takovýto zákusek koupit někde v cukrárně, ovšem není však nic lepšího, než když si takový zákusek upečete sami.

Co k výrobě potřebujeme?

Můžeme si vybrat ze spousty receptů, které kuchařky nabízí, ovšem jen máloco se vyrovná jablečnému závinu. Můžete nám věřit, že tento recept jistě ocení všichni, komu jej nabídnete. K jeho výrobě budete potřebovat následující:

  • Hladká mouka
  • Olej
  • Mléko
  • Jablka

Kromě výše zmíněných také droždí, sůl, cukr a skořici. Dobré bude také vajíčko na závěrečné potření závinu. Z těchto přísad jednoduše vytvoříte těsto, které nebude kynout, tudíž se vyhnete tomu, že by závin praskl, což bývá velmi častým problémem při jeho přípravě.

Čtěte také: Základní houbová omáčka k mnoha pokrmům s masem i bez něj

Proces přípravy

Vezmeme si větší misku na přípravu těsta. Nalijeme do ní tři decilitry mléka. Poté do misky vhodíme jednu kostku droždí. Dále přilijeme jeden decilitr oleje a špetku soli. Vše promícháme a následně přisypeme půl kilogramu hladké mouky. Mouku budeme postupně přisypávat a k tomu ji budeme míchat. Následně těsto rozdělíme na dvě přibližně stejné porce, které rozválíme a položíme na plech. Nyní, když máte hotové těsto, je načase vytvořit náplň. Na již předpřipravené těsto nastrouháme jablka. Přidáme ještě skořici a cukr. Pokud chcete tento kulinářský požitek něčím zpestřit, můžete do náplně závinu přidat také například rozinky, vlašské ořechy, kokos, med a spoustu dalších surovin, na které si vzpomenete.

Teď, když máme náplň hotovou, zabalíme roládu. Jakmile máme zabaleno, rozklepneme si do skleničky vajíčko, které rozšleháme a pomocí štětečku potřeme roládu po celém jejím povrchu. Vrstvu nikterak nepřeháníme, ovšem je důležité, aby byla na všech místech stejně promazaná dostatečně silnou vrstvou, protože jinak by se mohlo stát, že závin praskne. Předehřejeme si troubu na sto osmdesát stupňů. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, vložíme plech s jablečným závinem dovnitř. Když je závin dostatečně upečený, vytáhneme plech a chvíli necháme vychladnout. Nakonec celý závin posypeme práškovým cukrem. Věřte mi, že pokud tento závin budete podávat ještě s kopečkem vanilkové zmrzliny, ocení ho nejen vaše rodina, ale i všichni vaši známí.