Cuketová polévka je skvělým způsobem, jak využít sezónní cukety a připravit chutný a zdravý pokrm. Tento recept kombinuje jemnost cukety s bohatostí smetany a sýra, doplněné aromatickými bylinkami. Následujte náš podrobný návod a vychutnejte si dokonalou cuketovou polévku.
Reklama
Ingredience
- Olivový olej panenský: 60 ml
- Česnek: 1 polévková lžíce, nadrobno nasekaný
- Bazalka: 1 hrst, nasekané lístky
- Sůl mořská: dle chuti
- Pepř bílý mletý: dle chuti
- Cuketa: 1 kg
- Vývar kuřecí nebo zeleninový: 750 ml
- Smetana na vaření: 60 ml
- Petrželka: 1 hrst, hladkolistá, nasekaná
- Parmazán: 50 g strouhaný + další k podávání
Příprava Polévky
Příprava Základních Surovin
Než začneme s vařením, je důležité připravit všechny suroviny. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Cukety omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Bazalku a petrželku nasekáme nadrobno.
Vaření Cuketové Polévky
- Zahřátí Olivového Oleje: Na středně velkém hrnci zahřejeme olivový olej. Přidáme nasekaný česnek a necháme ho zlehka orestovat, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidání Cukety: K orestovanému česneku přidáme nakrájené cukety a krátce je osmahneme, aby se trochu změkly.
- Vaření ve Vývaru: Do hrnce přilijeme kuřecí nebo zeleninový vývar. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud cukety zcela nezměknou.
Dokončení a Servírování
- Mixování Polévky: Uvařené cukety s vývarem rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud preferujete hrubší strukturu, můžete mixovat jen částečně.
- Přidání Smetany a Koření: Do rozmixované polévky přidáme smetanu na vaření, nasekanou bazalku a petrželku. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Podávání: Polévku podáváme horkou, posypanou strouhaným parmazánem. Můžeme přidat i extra parmazán na stůl pro ty, kteří si chtějí polévku ještě více dochutit.
Tipy pro Perfektní Polévku
- Výběr Cukety: Pro nejlepší chuť vybírejte menší cukety, které mají jemnější chuť a méně semen.
- Vývar: Kvalitní domácí vývar výrazně ovlivní výslednou chuť polévky. Pokud použijete kupovaný, dbejte na to, aby nebyl příliš slaný.
- Čerstvé Bylinky: Použití čerstvých bylinek dodá polévce intenzivní aroma a svěžest
Reklama