Místo placek z masa zkuste lilek připravený jako kotletu

Vegetariánské jídlo nemusí být nudné. Lilek je velmi zdravý a připravíte ho velmi jednoduše. Musíte jen vědět, jak na to. Na přípravě smažených koleček lilku není nic těžkého a při jídle vám maso vůbec chybět nebude a v létě i v zimě jde o skvělou pochoutku, kterou potěšíte svou rodinu. Chuť lilku ucítíte a zároveň nebudete mít vůbec pocit, že máte na talíři vegetariánský pokrm.

Reklama

Připravte si paličku na maso

Nejdřív lilek nakrájejte na silné plátky. Potom je rozložte na prkénko a zakryjte je potravinářskou fólií nebo plastovým sáčkem. Vezměte do ruky paličku na maso a všechny kolečka jemně naklepejte na obou stranách. Nedávejte do toho moc síly, protože jinak lilek úplně rozbijete. Myslete na to, že je to stále zelenina a je velmi jemná.

xitrosti.com

Nezapomeňte je dobře ochutit

Až je budete mít naklepané, odstraňte potravinářskou fólii. Potom je z obou stran posypte solí a mletým černým pepřem podle chuti. Nakonec na každé kolečko kápněte také kapku octa. Odložte je na 5 minut a mezitím si připravte směs na obalování. Do misky rozklepněte dvě vejce, přidejte sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.

Osmažte lilek jako řízky

Do větší pánve nalijte menší množství oleje a počkejte, dokud se nezahřeje. Každé kolečko lilku obalte v rozšlehaném vejci a smažte je na rozpáleném oleji z obou stran, dokud nebudou vajíčka hotová. Pánev nechte na středním ohni, abyste lilek nespálili. Hotový lilek položte na papírové utěrky a nechte vstřebat přebytečný olej a mastnotu.

Reklama
xitrosti.com

Co podávat ke smaženému lilku?

Až bude lilek hotový, naskládejte je na talíř. Zasypte je nasekaným česnekem, koprem nebo petrželkou. Poté je můžete podávat. Jako příloha vám postačí jen pečivo, ale můžete si k nim připravit také pečené brambory nebo jinou přílohu, na kterou máte zrovna chuť. Myslete na to, že je tento pokrm hlavním jídlem, takže k němu budete potřebovat přílohu.

Zdroj: xitrosti.com

Reklama