Jak si připravit vynikající kávu i bez džezvy?

Káva je nejoblíbenějším a nejprodávanějším teplým nápojem na světě. Není divu, že existuje nespočet způsobů, jak si ji připravit a také mnoho druhů a produktů, ze kterých můžete vybírat. Pravdou je, že na mletou kávu nepotřebujete džezvu, aby chutnala dokonale. Musíte se jen držet několika osvědčených tipů a nedělat při přípravě žádné velké chyby. Poradíme vám, jak na to.

Reklama

Správný hrnek

Budete se divit, ale každý hrnek není pro kávu správný. Šálek by neměl být příliš široký ani příliš nízký. Nápoj se v horní části velmi rychle ochladí, takže se káva špatně provaří. Jestli si chcete vážně pochutnat, měli byste si pořídit hrnky, které jsou přímo určené pro druh kávy, který chcete pít. Tím uděláte první krok k dokonalému nápoji, který vás ráno postaví na nohy.

Reklama
xitrosti.com

Teplota a rychlost

Kávu nikdy nezalévejte vroucí vodou. Až se voda dovaří, musíte chvíli počkat. Ideální teplota je 95 stupňů. Nemusíte vodu vůbec měřit teploměrem. Jednoduše počkejte, až přestane bublat a potom vodou zalijte připravenou kávu. Kávu zalijte rychle, abyste získali bubliny a typický „škraloup“. Jde o známku toho, že je káva správně uvařená, protože se voda neměla šanci ochladit.

Jak na správné míchání

Kávu v širším a nižším šálku nemíchejte 4 minuty. Ve vyšším a užším hrnku stačí jen 2 minuty. Potom můžete kávu promíchat, protože je dostatečně vylouhovaná a bude mít tu správnou chuť. Hrnek nemusíte ničím zakrývat, abyste si užili tu nejlepší chuť. Jednoduše pár minut počkejte, dokud se nerozbije vrchní škraloup. To je znak toho, že je káva hotová.

Reklama
Shutterstock

Cukr

Máte-li rádi kávu s cukrem, musíte se naučit, kdy ho tam přidávat. Hodně lidí ho přidává ihned po zalití kávy nebo ještě předtím. Myslete na to, že cukr rychle ochlazuje kávu, takže potom nebude stát za nic. Místo toho počkejte, až bude nápoj vylouhovaný a již jste kávu zamíchali. Potom přidejte cukr a důkladně nápoj promíchejte, aby se rozpustil a nezůstal na dně.

Zdroj: xitrosti.com

Reklama