Knedlíky jsou evropskou záležitostí. Ne každý národ tuto pochoutku dokáže připravit. Tyrolské knedlíky jsou ovšem populární po celém světě. Jestli si chcete připravit domácí knedlíky a zároveň zpracovat starý chleba, tento recept je k tomu ideální. Připravit si je můžete s masem nebo ve vegetariánské verzi. A stejně tak je můžete použít jako přílohu k jídlu nebo samostatný pokrm.
Co budete potřebovat?
Knedlíky ze starého chleba můžete klidně konzumovat samotné pouze s vývarem a dochucené máslem a šalvějí. Podávat je můžete také studené, se salátem z rukoly a čerstvým sýrem. Tento pokrm je jedinečný a takové knedlíky jste ještě zaručeně nejedli (jedině v Tyrolsku). Na výrobu těchto knedlíků nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí, což je velmi lákavé. Připravte si:
- starý chléb – 400 gramů,
- mléko – 300 ml,
- mouka – 100 gramů,
- petržel – 1 svazek,
- sůl – podle chuti,
- vajíčka – 4 ks,
- slanina (nakrájená na silné plátky) – 260 gramů,
- cibule – 1 ks,
- strouhanka – 60 gramů,
- muškátový oříšek – podle chuti,
- mlet černý pepř – podle chuti,
- máslo – podle chuti.
Pracovní postup
Odstraňte kůrku z chleba a poté ho nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm. Vložte je do velké mísy a zalijte studeným mlékem. Přidejte rozšlehaná vejce, pepř a muškátový oříšek. Vše jemně osolte a důkladně promíchejte. Poté nechte tuto směs odležet asi hodinu a půl. Jednou za čas ji promíchejte, protože chléb musí absorbovat veškeré mléko, které jste do něj nalili. Mezitím si na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli s máslem a slaninu nakrájenou na proužky.
Slaninu s cibulí přidejte do namočeného chleba a důkladně promíchejte. Zasypte směs moukou, strouhankou a nasekanou petrželkou. Nepřidávejte mouku a strouhanku najednou. Možná nebudete potřebovat celé množství, které je napsané v receptu. Přidávejte obojí postupně a dívejte se na strukturu těsta na knedlíky. Namočte si ruce a vytvarujte rukama z těsta knedlíky o střední velikosti (o průměru asi 5 cm). Obalte každý knedlík v mouce a poté je vařte v horkém masovém vývaru po dobu 5 minut.
Zdroj: cookist.it